Параграф22 Daily

§22 Новини

Sharp си осигури 1,7 млрд. долара спасителен заем

Sharp Corp. обяви, че е намерила сумата от 200 млрд. йени (1,7 млрд. долара) - спасителен заем от основните си кредитори в замяна на по-сериозни мерки за ограничаване на разходите, съобщава The Wall Street Journal.

Базираната в Осака компания, която произвежда потребителски уреди и електроника, слънчеви панели и екрани за смартфони, в четвъртък отчете нетна загуба от 222,35 млрд. йени за финансовата година, която приключи на 31 март. Това е трета загуба за последните четири години, а многократните финансови неуспехи повдигат въпроси дали Sharp може да оцелее, поне в сегашния си формат.

Sharp ще превърне подразделението си, произвеждащо малки и средноголеми LCD екрани за смартфони и други уреди, в отделна вътрешнофирмена компания. Анализаторите смятат, че това може да е първа стъпка към отделяне. И докато отделът за екрани е един от най-жизнеспособните бизнеси на Sharp, с клиенти като Apple и Xiaomi, компанията се бори с южнокорейските си конкуренти Japan Display Inc. and LG Display Co. Вътрешният потребителски бизнес на Sharp е силно ощетен от слабата йена, която вдига производствените разходи в заводите на компанията извън страната.

Sharp заяви, че Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. и Mizuho Financial Group Inc., които заедно са предоставили повече от 600 млрд. йени заеми на Sharp, ще предоставят нова финансова помощ, спасявайки Sharp за втори път за последните три години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във