Параграф22 Daily

§22 Новини

Шефовете на ИА-АА-Плевен остават в ареста, реши съдът

Окръжният съд в Плевен остави в ареста шефа на Регионалната дирекция "Автомобилна администрация" и заместника му, които бяха арестувани от ДАНС преди дни. Заедно с директора Николай Николов и заместника му Георги Мъцин, зад решетките остава и Илко Илиев - собственик на транспортна фирма, съобщиха от пресцентъра на регионалната магистратура.

При операцията на ДАНС, под наблюдението на Софийска градска прокуратура, бяха задържани общо 7 души. При извършените обиски бе установено, че са изнудвани транспортни фирми, от които са изисквани плащане на месечен абонамент и извършване на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт. Т. нар. такса „спокойствие“ е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС. Искането за продължаване на мярката за неотклонение на тримата бе внесено в плевенския съд от прокурор от Софийска градска прокуратура.

На тримата са повдигнати обвинения за престъпления, извършени в периода юли-октомври т.г. Николай Николов е обвинен, че чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, е поискал и приел подкуп. Георги Мъцин и Илко Илиев пък са негови помагачи. Обвинения имат и за незаконно държане на боеприпаси. Прокурорът е пледирал пред съда, че има реална опасност обвиняемите да се укрият, ако бъдат пуснати от ареста.

Магистратите са приели, че престъпната дейност на тримата задържани е много подробно описана и са събрани множество доказателства, които установяват участието им в схема за изнудване на превозвачи и получаване на подкупи. Решението може да се обжалва и протестира в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

През август бяха задържани шефът на ДАИ във Велико Търново Петър Петров и подчинените му Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков. Те бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване и подкупи, след като също събирали такса "спокойствие".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във