Параграф22 Daily

§22 Новини

Шефовете на ИА-АА - Плевен задържани при мащабна акция на СГП и ДАНС

Спецзвеното за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС  задържа ръководството на ИА-АА - Плевен, съобщават от прокуратурата.7 души влизат в ареста за срок от 24 часа.

Шест от задържаните са служителите на  ИА „Автомобилна администрация" - Плевен. Сред тях са директорът и заместник-директорът на ДАИ. Седмият задържан е посредник между тях и фирмите и е криминално проявен. При извършените над 20 претърсвания и изземвания, 7 лични обиски на лица и свидетелски показания е установено, че някои от държавните служители на ДАИ са изнудвали транспортни фирми. Изисквали от тях плащане на месечен абонамент и са настоявали извършването на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт.

Т.нар. такса „спокойствие" е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Установени са и спорадични плащания при извършени пътни нарушения. Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС. До момента броят на фирмите, обект на изнудване, е над 10. Претърсени са служебни помещения в сградата на ДАИ, пункт за извършване на годишни технически прегледи, адреси, офиси, жилища и автомобили.

Операцията е проведена съвместно между Софийска градска прокуратура и ДАНС. Участвали са 3-ма прокурори, 27 служители на ДАНС, 10 разследващи агенти на ДАНС, подпомогнати от 9 служители на МВР. Всички действия на разследващите са предварително разрешени от съда.

Тази операция е третата за новосформираното звено за борба с корупцията в СГП. До момента са образувани две досъдебни производства срещу кмета и заместник-кмета на Община Плевен, след разследване на специализираното звено и ДАНС, съобщават от държавното обвинение.

При подобна акция във Велико Търново бе установено че групата за изнудване е била ръководена от шефа на местната ИА-АА Петър Петров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във