Параграф22 Daily

§22 Новини

Шефовете в ГДБОП са арестувани заради колумбийски кокаин

Стотици килограми колумбийски наркотици, задържани на зеленчуковата борса в "Слатина" през зимата, стоят в основата на ареста на шефовете в ГДБОП сега. Това съобщава БНТ, като се позовава на прокуратурата, включително и на разказ на главния прокурор Иван Гешев.

Именно последният обяви пръв ареста на ръководителите на отдел и сектор в ГДБОП, занимаващи се с противодействието на наркоразпространението и наркотрафика, и то под рубриката "безпрецедентно" и "няма вече недосегаеми", пише Сега. Според обвинението те са покровителствали срещу заплащане престъпни групи за трафик и разпространение на наркотици. За двамата се иска постоянен арест. Същото е положението и за тяхна подчинена, която е била свръзката им с наркобандитите. Сега става ясно, че в групата имало и четвърти разследван. Той не е служител на МВР, представял се като сътрудник на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА и е притежавал фалшива карта на Международна полицейска асоциация.

Според разказа на прокуратурата пред БНТ, всичко започва на 31 януари 2020 г.., когато на зеленчуковата борса в "Слатина" е задържан над половин тон кокаин, импрегниран в над 6 600 кашона с цитруси, внесени от Колумбия. Става дума за хиляди кашони с лайм и ананас.

Действията на полицията изненадват трафикантите. Дрогата пристига с официална пратка и така пътят й е лесно проследим. Разследващите  попадат на няколко ключови следи по пътя на кокаина от пристанището в Солун до борсата в София. По онова време са задържани трима, между които и бивш шеф на столичната митница. Ден по-късно между две групи, за които има данни, че се занимават с наркотрафик, възниква напрежение и взаимни обвинения за предателство. Разследващите започват да ги наблюдават внимателно и засичат посредник, който влиза във връзка със служителка на антимафитотите, за да търси съдействие.  "Става въпрос за добра оперативна работа на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР", уточнява главният прокурор Иван Гешев пред БНТ.

От "Вътрешна сигурност" моментално поставили полицайката под наблюдение. После успели да навържат във веригата още двама - началника на сектора за борба с наркотрафика и разпространението и прекия му шеф - началникът на отдел "Наркотици" в ГДБОП. "Работата е продължила няколко месеца. Това, което е факт, ако мога да опиша най-общо дейността им, защото в тази група, да я наречем по този начин, участват и лица, които не са служители на МВР. Включително един, който се е представял за сътрудник на ДЕА, разбира се не е такъв", разказва Гешев. Мнимият сътрудник на ДЕА бил необходим, за да им придаде повече тежест пред наркобандите, които се занимават с трафик през страната ни към Нидерландия. В случая, обаче, той влязъл в нова роля - да гарантира, че разследването няма да излезе от България и освен вече задържаните за други няма да има последствия. "За съжаление, това е информация, която разбира се не мога да оповестя изцяло, така да се каже са преминали на по-високо ниво на играта. В някаква степен са били на крачка да компрометират доверието в българските служби от някои наши партньорски служби", твърди още главният прокурор.

Разследващите били поставени пред нова задача - да филтрират комуникацията на Ванков и Панков със службите на други държави от Евросъюза. Така двамата антимафиоти не успяват да попречат и стартира международната операция „TORTA AHOGADA" на територията на Испания, България, Нидерландия и Колумбия. Иззет е над 1 тон кокаин и са задържани 18 души. После идва историята с нов сигнал, според който групата на антимафиотите щяла да осигури, без проблем, близо 400 килограма кокаин да отпътуват към Западна Европа. От "Вътрешна сигурност" наблюдават, че в отдел "Наркотици" в ГДБОП само имитират работа. "Това са изключително опитни дългогодишни служители, така че те знаят как работят службите, как работи прокуратурата", разказва Иван Гешев.

Случаен патрул спира първата пратка от 40 килограма кокаин в автомобил в Студентския град, а ден по-късно колегите им столичната полиция намират и останалото количество в апартамент в квартала. Двамата антимафиоти поемат ангажимент да ударят конкурентна група, но искат допълнителна сума. Получаването й било уговорено за 25 юни вечерта и единият шеф в ГДБОП лично отишъл да вземе парите и да гарантира, че този път пробив няма да има. В този момент е задържан. Малко по-късно белезници са щракнали и за останалите в групата.

Едва през май т.г прокуратурата разказва за януарската си операция. "На 31 януари 2020 г. при специализирана операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура в София бяха задържаха над 6 600 кашона с плодове, внесени от  Колумбия, с импрегниран в тях близо 550 кг кокаин за над 19 млн. евро", разказва официално държавното обвинение. В хода на действията по разследването у нас са задържани с 4 лица, на 3 от които Специализираната прокуратура повдигна обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на наркоjици. Разследването по случая установи, че кокаинът е внесен от международна престъпна мрежа, чиято последваща цел е била да организира на българска територия лаборатория, в която „химици“ да извлекат наркотичното вещество, а впоследствие то да бъде транспортирано в Кралство Испания и разпространено в държавите от Европейския  съюз.

Задържането на колумбийския кокаин е резултат от участието на България в съвместно разследване срещу международна престъпна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия и Колумбия и със съдействието на Интерпол и полицейски служби на САЩ, твърди прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във