Параграф22 Daily

§22 Новини

Шефът на АПИ: Министър Аврамова знаеше за проблемите при въвеждане на тол таксите

Регионалният министър Петя Аврамова е била запозната с проблемите при въвеждането на тол системата. Това заяви в студиото на bTV председателят на АПИ Георги Терзийски. Той не е предупредил лично премиера Бойко Борисов за евентуално затруднение при въвеждане на смесената система за заплащане на пътищата, защото е привърженик на субординацията.

Сигнализирал съм министерството, че се забавя (въвеждането) по технически причини и това може да доведе до проблеми, стана ясно още от думите на Терзийски. Техническите причини са уточняване кой ще заплаща за поддръжка на пътищата от републиканската пътна мрежа, които са в състава на по-големите общини, стана ясно от разговора.

Министър Аврамова е била уведомена и от него, и от проф. Олег Асенов и това е коментирано многократно, обясни шефът на АПИ. Той е предупредил министърката по време на съвещания, а не официално с документ. По думите му няма глобени без винетки в зоната на шосета в района на Столичната община, за която ще се дължат такси. Според репортаж на същата телевизия шофьор от Бистрица е получил два фиша за първите дни от въвеждането на платеното преминаване.

Камерите имат различен режим на действие - винетка, тол, мониторинг на движението, уточни шефът на АПИ. "Тези участъци, които са обект на преговори нито един фиш няма генериран от 17 ноември. В този участък в момента не се генерират фишове за глоби. Автоматичното генериране отчита кой автомобил е с винетка и кой-не", обясни Терзийски и поясни, че има напрежение.

Подобни казуси имат във Варна, Бургас, Пловдив, Бургас, Благоевград - кв. "Струмско", трябва да плащат винетка, за отидат до центъра на града. В Стара Загора Тракийският университет е отдалечен и към момента вероятно трябва да се плаща винетка, за да могат студенти и преподаватели да отидат от града до учебното заведение.

Щетите от срязаната камера пред село Бистрица достигат 100 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във