Параграф22 Daily

§22 Новини

Шефът на бангладешката централна банка се оттегля, след като загуби 100 милиона долара

Директорът на централната банка на Бангладеш Атиур Рахман се оттегли, след като киберпрестъпници откраднаха над 100 милиона долара от чуждестранните резерви на страната, съобщи BBС. Той подаде оставката си на премиера Шейх Хасина, след като стана ясно, че неизвестни хакери са откраднали парите от сметка на бангладешката банка в клона на Федералния резерв в Ню Йорк. Кражбата се е случила още през февруари, но Рахман не е съобщил за това на правителството.

Финансовият министър на азиатската страна Абул Маал Абдул Мухит обясни, че е научил за случая от медийни публикации. Те гласят, цитирайки банкови служители, че групата зад нахлуването е използвала откраднати данни, за да изглеждат легитимни исканията за превод на суми в брой.

Ако всички трансакции бяха преминали успешно, престъпниците щяха да се измъкнат с около един милиард долара. Трансферите обаче са били спрени, когато обемът на исканията за прехвърляне породил подозрения в други банки.

За да осъществи атаката, групата е проучвала вътрешните процеси в централната банка на Бангладеш, за да могат убедително да се представят като служители, когато правят молба за преводите.

Все пак самият брой на трансакциите и правописна грешка накарали банковите служители да се усъмнят за кражба.

Парите, които хакерите все пак успели да откраднат, се озовали в сметки в Шри Ланка и Филипините. Част от средствата били възстановени от Шри Ланка, но останалите били изпрани чрез казина във Филипините. Централната банка обяви, че работи с местните власти, за да си възвърне останалата сума.

Правителството на Бангладеш публично обвини Федералния резерв в Ню Йорк за това, че не е забелязал съмнителните преводи по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във