Параграф22 Daily

§22 Новини

Шефът на най-големият съд в България разкри защо нервите на съдиите не издържат

Мониторингът върху съдебната ни система е ефективен, макар и бавно се случват промени в нея под въздействието на Европа. Но съдебната система може малко да направи сама за себе си, трябва правилата да са ясни и ако не са добри, да се поправят. Това каза jdpr iwj,rk Методи Лалов, председател на най-големия съд в България - Софийски районен.

„Един градски съдия има 1200 дела на година, това е прекомерно и е трудно човек да се справи. Но повечето от колегите успяват”, каза още съдията. Той посочи по bTV и констатация от Доклада на ЕК в смисъл, че прекомерната натовареност води до некачествено правосъдие.

Според съдията, съдийската професия е тежка и понякога нервите на хората не издържат. „Приключването на едно дело става едва след като се установи обективната истина, не може да се сложи срок за решаването му. Нямам статистика за забавени дела”, допълни Лалов.

Той смята, че с изнасяни в медиите факти се удря авторитета на цялата система и има много бързо решени дела, а само няколко забавени, но именно те се коментират непрекъснато.

Facebook logo
Бъдете с нас и във