Параграф22 Daily

§22 Новини

Шефът на ОЛАФ се чуди на оправдателните присъди по САПАРД

Шефът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер изрази своята изненада от оневиняването на бизнесмена Марио Николов и неговата група на втора инстанция по делото за източването на милиони по програмата САПАРД. Той е на работно посещение у нас.След срещата си с премиера Бойко Борисовnbsp; Кеслер обеща неговата служба (въз основа на чиито сигнали започна процесът), даnbsp; анализира и проучи присъдата по делото bdquo;САПАРД.nbsp; nbsp;


Следим приложението на препоръките на ОЛАФ по делото bdquo;САПАРД и виждамеnbsp; нещо притеснително в този случай. Случаят беше български, но и с германски участници, тъй като измамата е извършена едновременно и в двете държави. Вече има транснационални въпроси, а не национални. По този случай вече има наказание и в Германия - за едно и също събитие с едни същи доказателства. В България лицето беше осъдено на първа инстанция, оправдано на Апелативен съд и сега зависи от Върховния касационен съд, каза Кеслер.nbsp; И добави:


Трябва да се разбере как по едни и същи доказателства в една държава едни лица са осъдени, а в друга са оправдани. Трябва да се разбере дали проблемът е в законодателството на една държава или в съдебната система, посочи шефът на ОЛАФ. Според него има една поука от тази история и тя е, че няма смисъл да има две съдебни процедури по един факт.nbsp; Това би било само загуба на време иnbsp; ресурс и може да доведе до нечестно решение на съда - или в България, или в Германия. По тези причини трябва да се създаде една-единствена прокуратура за подобни случаи - европейски прокурор, който да отговаря и една съдебна система. Според Кеслер товаnbsp; се отнасяло и за контрабандата. nbsp;


bdquo;За да разбиваме големи транснационални мрежи за контрабанда на цигари или престъпни картели, които стоят зад контрабандата, или пък да разкриваме големи икономически престъпления или измами се нуждаем от транснационален подход, от интегриран европейски подход, настоя Кеслер.


Премиерът Бойко Борисов подкрепи тази идеята за създаването на новата магистратураnbsp; и пое ангажимент да постави въпроса за европейски прокурор за разглеждане пред Европейския съвет. И двамата с Джовани Кеслер са убедени, че това ще е добро и ще подпомогне борбата с престъпността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във