Параграф22 Daily

§22 Новини

Шефът на ОЛАФ ще бъде разпитан за търговия с влияния

Шефът на ОЛАФ бе лишен от дипломатически имунитет, за да бъде разпитан от белгийското правосъдие за търговия с влияние. Европейската комисия е лишила в началото на месеца от дипломатически имунитет генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер, за да бъде разпитан от белгийското правосъдие във връзка с афера с търговия с влияние, предаде Франс прес, като се позова на прокуратурата.

През октомври 2012 г. малтиецът Джон Дали, европейски комисар по здравеопазването, бе принуден от тогавашния председател на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу да подаде оставка, след като бе обвинен от ОЛАФ в търговия с влияние в полза на тютюневата индустрия. Случаят "застига" сега Кеслер - бивш прокурор за борба с мафията в Сицилия, който оглавява европейската агенция от 2011 г. Той е заподозрян, че е прибегнал до методи, незаконни според белгийското законодателство. Според добре осведомени европейски депутати Кеслер е използвал незаконни телефонни подслушвания.

Шефът на ОЛАФ заплаши да подаде жалба срещу ЕК в Съда на ЕС.

Джон Дали твърди, че е невинен и че е станал жертва на заговор, организиран от Европейската комисия и тютюневата индустрия, тъй като искал да затегне законодателството срещу тютюнопушенето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във