Параграф22 Daily

§22 Новини

Шефът на ВАС Георги Колев решава дали да стане конституционен съдия

По-вероятно е шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев да не приеме да стане конституционен съдия. Това заяви самият той преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), помолен да коментира този въпрос. Името на Георги Колев е спрягано за едно от вероятните, които да запълнят състава на конституционните съдии.

Колев уточни, че никой не е дискутирал с него въпроса. Той обаче остави „открехната врата" за вероятно бъдещо присъединяване към Конституционния съд, като изтъкна, че в крайна сметка това зависи от факта дали ще бъде номиниран. "За такова нещо никой не е говорил с мен. Нека да не забравяме, че не се самопредлагах. Няма такова предложение към мен", каза Георги Колев на влизане в сградата на Висшият съдебен съвет. На въпрос дали би приел, ако бъде номиниран, той отговори: „Това не се знае. За сега не мога да ви кажа нищо повече, предполагам, че едва ли ще приема".

Според Конституцията, на всеки три години изтича мандатът на четирима от 12-те членове на най-върховното съдилище у нас. През октомври тази година четирима от сега действащите съдии трябва да напуснат постовете си, а тяхното място да заемат нови четирима. Тъй като законът изисква три месеца преди това да започне официалната процедура по избора на новите кандидати, през месец юли техните имена трябва да са известни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във