Параграф22 Daily

§22 Новини

Шефът на ВАС разпореди проверка заради „изтичане“ на необявено решение към Пламен Бобоков

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е разпоредил вътрешна проверка за това как съдебно решение, което не е подписано и не е обявено, е „излязло“ от съда и е стигнало до бизнесмена Пламен Бобоков чрез президентския съветник Пламен Узунов. От ВАС обясниха, че целта е да бъдат установени всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията. Срокът за извършване на проверката е 7 дни.

В петък прокуратурата разпространи снимки от комуникация между Пламен Бобоков, от една страна, а от друга – Пламен Узунов и прокурорът от Русе Николай Николов. От тях става ясно, че Бобоков е обсъждал решение на ВАС със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента. Бизнесменът се интересувал от съдебното разрешение на казуса с либийския танкер BADR от края на 2018 г.

Корабът беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, като „Морска администрация“ и Гранична полиция съдействали на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара. Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът – върнат на държавната либийска корабна компания. До тази развръзка се стигна след решение на тричленен състав на Върховния административен съд с председател и докладчик Ваня Анчева и членове Даниела Мавродиева и Калина Арнаудова, от началото на 2019 г., който отмени забраната за отплаване на танкера. Именно то е обсъждано между Бобоков и Узунов.

Още през декември 2018 г. Бобоков си пише с предполагаемия секретар на президента, изписан в телефона му като “Prezident-Pl. Uzunov“.

На 27 декември Узунов изпраща поредица от съобщения на Бобоков: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор Бобоков казва: „Разбрах“. На същия ден получил и снимка на диспозитива на съдебното решение, очевидно разпечатано на хартия, с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“. На 3 януари 2019 г. изпратил на Бобоков линк и към решението на ВАС, излязло в първия работен ден на годината (виж решението тук). От прокуратурата подчертават, че публикуваният съдебен акт напълно съвпада с изпратения от Узунов текст още на 27 декември.

Заради този случай в петък беше разпитан и секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента. А Пламен Бобоков обясни в неделя пред бТВ, че не знае откъде президентският съветник знае как ще се произнесе ВАС и допълни: „Може да е имал връзки в деловодството“.

Собствения си интерес към произнасянето на съда по казуса с танкера обясни така: „Ние имаме огромни интереси в Африка, ние сме компания с големи инвестиции зад граница. Това е грозен казус, заради който България скоро ще бъде обявена не само за бандитска, но и за пиратска държава. Аз от 10 години имам бизнес в Либия. Ние работим с либийската национална петролна компания БРЕГА. Беше ми казано, че в случай че и последната инстанция на съда се произнесе против либийския интерес, България ще влезе в черен списък и щеше да бъде забранен бизнес с български компании. Аз просто исках да разбера дали има смисъл да се ходи до Либия, защото там имам хора, имам представители – дали има въобще има смисъл да сядаме и да се разбираме с нашите партньори“.

Комуникацията на Бобоков с Николай Николов пък е била във връзка с избора на окръжен прокурор на Русе, в който той участва, но не беше избран. Вчера бизнесменът призна, че е ходатайствал и не намира в това нищо укоримо. „Там става дума за ходатайство за един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото друг човек е прокурор на тази позиция“, каза Бобоков.

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка и за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от Николов. От държавното обвинение подчертаха, че ще са безкомпромисни при констатирани случаи на нарушения или престъпления, извършени от прокурори, независимо от тяхната длъжност и ранг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във