Параграф22 Daily

§22 Новини

Шефът на ВиК обвини в лъжа депутат от БСП

Управителят на Вик Варна Валентин Вълканов обвини в груби манипулации и безогледно тиражиране на лъжи народния представител от БСП Красимир Янков.


Червеният депутат от морския град изпрати сигнал до прокуратурата за злоупотреби и нередности в дружеството и чрез медиите постави няколко въпроса за сключвани договори за гориво.


Янков дори намеси съпругата на кмета Иван Портних и нейния баща и попита - вярно ли е, че тя е съдружник в дружеството Метан груп, спечелило обществени поръчки за над 1 млн. лева за доставка на гориво за ВиК- Варна. Както и дали баща й, общинският съветник в момента Красимир Маринов, е представлявал общината във ВиК- Варна.


В отворено писмо Вълканов посочва, че твърденията на Янков за доставки на метан за милиони левове са далеч от истината, предаде Дарик радио. Има два подписани контракта Метан Груп ООД - първият е през 2008 г. за цена за килограм природен газ 1.05 лв., а следващият е от 2011 г. за 1.32 лв. за килограм. Договорите са случени след процедури за обществени поръчки, а средно месечните доставки са в порядъка на около 10 000 лв., заявява Вълканов.


Той отчита и добрите финансови резултати на дружеството. Приходите били повишени с 522 000 лв., в сравнение със същия период на 2012 г., вземанията от клиенти са намалели със 741 000 лв., а наличните средства били с 3 152 000 лв. повече в сравнение с миналата година. Финансовият резултат бил положителен и в размер на 800 000 лв.


Дори г-н Янков да е обсебен от желанието си да бъде кадровикът, наложил нов управител във ВиК-Варна , това не му дава право да вменява собствените си лични обвързаности и действия на някой друг. В последните дни г-н Янков доказа, че цифрите и фактите не са от значение зе него. А, когато това е така, говорим за лъжа. Независимо от причините и мотивите за нейното тиражиране, пише още в отвореното писмо.


Валентин Вълканов беше сменен като управител от Пламен Стоянов на 23 юли в София, на общо събрание на съдружниците и по искане на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Рокадата обаче бе стопирана след жалба в съда от община Вълчи дол. Търговското отделение на Варненския окръжен съд спря вписването на новия шеф до произнасяне по делото по същество.


Междувременно в съда постъпиха още три жалби срещу смяната на Вълканов, подадени от общините Варна, Ветрино и Дългопол. Един от мотивите за обжалване е фактът, че общото събрание на ВиК-Варна е проведено в София, а в устава на дружеството се посочва, че това трябва да стане в морския град.

Facebook logo
Бъдете с нас и във