Параграф22 Daily

§22 Новини

Шест години постоянно уволняват служител, а съдът го връща

Български държавен служител ще кандидатства за "Книгата с рекордите на "Гинес", след като е уволняван четири пъти, а три пъти е връщан на работа. Очаква да бъде възстановен и за четвърти, съобщава bTV. Петър Илиев получава заплата, без да е стъпвал на работното си място повече от шест години. Той е инженер по телекомуникационна техника. Бил е директор в Държавната агенция информационни технологии и съобщения към Министерството на транспорта и съобщенията.

„Четири пъти съм уволняван, три пъти съм възстановяван. Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят. Малко преди да се пенсионирам като държавен служител, без да съм работил, ще подам документи в "Гинес", разказва Илиев.

По думите му държавата е загубила над 30 хил. лв. от неговия казус. В края на 2009 г. между Петър Илиев възниква конфликт между него и изпълнителния директор на агенцията Красимир Симонски. В последствие бил уволнен за конфликт на интереси. Инженерът атакува уволнението в съда. След като на две инстанции печели делото, бил възстановен на работа и същия ден – съкратен, с мотива, че е сменено името на неговата дирекция. Илиев обжалва и съкращението си в съда – пак е върнат на работа и пак съкратен.

През всички тези години държавата плаща обезщетение и разходи за съдебни разноски след всяко връщане на работа на Илиев. И така шест години и четири уволнения.

Директорът на агенцията Красимир Симонски отговори писмено и заяви, че категорично няма нищо лично към Илиев, а казусът определи като „юридически". Ресорният зам.-министър Валери Борисов внесе още яснота по темата. Според него причините за уволнението са констатирани нарушения на Петър Илиев.

Само за казуса на чиновника Петър Илиев по доклади, разследвания и експертизи са работили поне 50 чиновници и 10 институции, сред които министерство, съд, прокуратура, инспекторати, ДАНС и множество адвокати. Общите разходи по казуса трудно могат да се изчислят, но са поне няколко десетки хиляди лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във