Параграф22 Weekly

§22 Новини

Шистовият газ в САЩ е вероятно по-малко от очакваното

Днешните запаси от шистов газ и нефт в световен мащаб могат да се окажат значително малки от реалните, защото формулата по която са определени може да се окаже невярна, съобщава агенцията Bloomberg като се позовава на изследване на професора от Университета на Хюстън - Джон Ли.


Той доказва, че използваните сега методи за изчисляване на бъдещо количество извлекаеми шистови горива - газ и нефт са неверни защото се основават на формула, която е предложил в 1945 г. холандският инженер Ян Арпс. По-късно тази формула е била изменена по такъв начин, че с нейна помощ да се предсказват и запасите от шистов газ и нефт, за които не се знаело нищо по времето на Арпс.


Според Джон Ли, милиарди барели шистово гориво, което американските компании се надяват да добият в бъдеще, са били определени на базата на една твърде ограничена история на сондиране и могат да се окажат силно преувеличени. Което поставя под въпрос постигането на главната цел на САЩ от 1985 г. насам - постигане на пълна енергетична независимост.


"Всичко може да се окаже значително зле отколкото хората си мислят, твърди Ли. В една по-дългосрочна перспектива потенциалът на някои от тези нефтени и газови находища може да се окаже силно надценен", заключил той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във