Параграф22 Daily

§22 Новини

Шофьор и негов помагач са обвиняеми за подпомагане на афганистанци да преминат незаконно през България

Районна прокуратура – Свиленград привлече като обвиняеми Д.А., на 20 г., и Н.М., на 30 г., за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали чрез осигуряване на транспорт на 21 чужди граждани,  да преминат през страната в нарушение на закона – престъпление по чл. 281 ал.2 т.1 т.4 и т.5 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, като спрямо Н.М.  обвинението е и за това, че е действал като подбудител и помагач на Д.А.

На 4 юли. 2020 г., към 1,30 часа, граничен полицейски патрул е задържал в гр. Свиленград, обл. Хасково, микробус, управляван от обвиняемия Д.А. В автомобила са пътували 21 чужди граждани, които обяснили, че са от Афганистан.  Установено е, че чужденците влезли в България през „зелена граница“, в района на гранична пирамида, в землището на гр. Свиленград.  Наблизо ги чакал микробус, управляван от Д.А., в който те се качили. Събраните доказателства сочат, че Д.А. бил ангажиран от обвиняемия Н.М. да закара чужденците с микробуса до гр. София, като за целта щял да получи възнаграждение. След като полицаите спрели автомобила, обвиняемият Д.А. се е опитал да избяга, но е бил задържан.

Чуждите граждани са мъже, като сред тях има четирима непълнолетни. Настанени са в Център за мигранти.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура – Свиленград да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във