Параграф22 Daily

§22 Новини

Шофьор получи фиш за нарушение във Варна без да е ходил там последните 32 г.

Венцислав Туджарски получава глоба за неправилно паркиране на 25 май тази година във Варна. Той твърди, че не е стъпвал в града от 32 години насам. Пощенското клеймо е от 29 май.

Ето какво още обяснява Туджарски в социалната мрежа:

Не се учудвайте, ако получите фиш за неправилно паркиране от МВР гр. Варна!

Здравейте! Искам да споделя с вас абсурдната ситуация, в която ме поставиха от Трето РУ на МВР гр. Варна, в лицето на МлПИ Георги Тасков Атанасов. Без да съм бил в гр. Варна от 30 г., изведнъж по пощата получавам фиш за неправилно паркиране B – 2 по чл.6 ал.1 от ЗДвП, пред някакъв си блок на 25.05.2020г. и съгласно чл.183 ал.2 от същия закон ми налагат глоба, която трябва да платя в 7 дневен срок от датата на издаване на фиша.

Първо, писмото е изпратено с обикновена поща, без да се изисква обратна разписка и съответно няма как да докажа, че писмото ми е връчено с 10 дни закъснение от датата на издаването/ изпращането му.

Второ. Пуснах веднага жалба до Варненският РС, с молба за анулиране на фиша, поради посочени неверни данни и обстоятелства. Описах местонахождението си през посочения ден, за който се отнася нарушението, и готовността на 3-ма свидетели да потвърдят това. Също, че не съм преотстъпвал автомобила си на друго лице. Пожелах да ми бъде доказано със снимки, поставеното на стъклото на автомобила, известие и конкретното нарушение. Разбира се, това няма как да стане, защото просто аз и моят автомобил сме били в съвсем друг град на тази дата.

Отговорът от Районния съд е, че фишът е създаден в отсъствие на водача и първият екземпляр се изпраща по пощата, като към МПС-то се закрепва уведомление. Т.е. същият следва да се счита връчен на жалбоподателя. Разпоредиха да се прекрати производството на делото поради недопустимост на жалбата. Въобще не взеха предвид моите обяснения по случая, а само се придържат към познатия чл.186 ал.2 от ЗДвП . Явно се разчита на това, че на хората няма да им се занимава със съдилища и ще предпочетат да си платят глобите по неправомерно издадени фишове, отколкото да търсят правата си. Сигурен съм, че не се е случило само на мен, и че е някаква нова схема за събиране на приходи към бюджета на съответната община.

Очаквам да ми пишете, ако и вие сте в подобна абсурдна ситуация с идеята да се обединим и прекратим поредното “извиване” на ръцете на българския гражданин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във