Параграф22 Daily

§22 Новини

Шок: Още 2 млрд евро за "златната" ограда по границата?

Златната ограда по българо-турската граница направо ще стане платинена, ако се сбъдне предложението на австрийския канцлер Карл Нехамер. В началото на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел днес той поиска Европейската комисия да осигури 2 милиарда евро на България, за да може страната да довърши и подсили оградата си по границата с Турция.

Нехамер смята да постави въпроса с наплива на нелегални мигранти към Европа и пред останалите лидери. Според австрийския канцлер е крайно време да падне табуто върху построяването на огради.

"Навсякъде, където границите са особено натоварени, има физически бариери и това е важна подкрепа за полицейските сили. На много места вече има такива огради. България е построила ограда, но тя е в начална фаза и определено трябва да бъде подсилена. България вече е пресметнала, че става дума за 2 милиарда евро. Гърция също е построила масивна ограда на границата с Турция. Тази ограда е толкова масивна, че не може да бъде съборена, дори да бъде атакувана със сила. Европейската комисия не осигурява финансиране за оградите. Ние смятаме, че държави като България трябва да бъдат подкрепени чрез европейско финансиране, за да могат техните полицаи да пазят границата", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер.

Великата българска ограда, както през 2017 г. бившият вицепремиер Валери Симеонов нарече възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница, отдавна е известна и като "Златната ограда" - заради милионите, налети за строежа и поддръжката й. И въпреки тях, дереджето й е повече от плачевно. Трагичният инцидент с убийството на граничния полицай Петър Бъчваров доказа печалният факт - оградата с дължина 234 км и стойност над 230 милиона лева е истинско решето, през което минава куцо и сакато.

Facebook logo
Бъдете с нас и във