Параграф22 Daily

§22 Новини

Шпигел: Обама искал да свали Путин, САЩ наливали милиони долари в руската опозиция

Майкъл Макфол е бил съветник на президента на САЩ Барак Обама. В спомените си той разкрива, че американците са целяли смяна на властта в Москва, наливали са милиони в подкрепа на либералната опозиция. На тази тема посвещава своя публикация в “Шпигел” Клаус Вигрефе, цитиран от Клуб Z.

Съвместната пресконференция на Доналд Тръмп и Владимир Путин по време на срещата им на върха средата на юли м. г. в Хелзинки беше преполовила, когато журналисти подеха темата за намесата на Русия в президентските изори на САЩ през 2016 г. Искаха да узнаят дали Путин ще предаде тайните агенти, обвинявани от правосъдието на САЩ в намеса.“Не”, отвърна руският президент, но разследващите можело да ги разпитат в Москва.

Все пак като ответен жест неговите хора искали да разпитат някои американци. “Страхотно предложение”, изрече Тръмп.

Бързо се заговори, че Путин е визирал предимно Майкъл Макфол, който от 2009 до 2011 г. по време на президентството на Барак Обама е бил ключовият съветник на Белия дом по Русия, а след това става посланик в Москва. Никога досега дипломат на САЩ не е бил длъжен да се обяснява  пред чужда държава. Предложението на Путин е абсурдно, обявиха от американското външно министерство. И тъй като и Сенатът се обяви против, Тръмп отказа на събеседника си Путин подобен ход.

“В книгата си “От студена война към горещ мир” Майкъл Макфол дава да се разбере колко голяма е била ролята на САЩ при ескалацията на отношенията между двете свръхдържави”, отбелязва авторът на публикацията. Макфол в прав текст описва пренебрежителното отношение на Вашингтон към бившия си съперник, било то относно атаката на НАТО в Югославия през 1999 г., разширяването на пакта на изток в периода от 1997 до 2004 г. или излизането през 2002 г. на САЩ от Договора за противоракетна отбрана. Според Макфол на Русия винаги се е гледало като на слаба държава без каквото и да било значение. “Това не пречи на Макфол да обвинява Русия и преди всичко Путин във водене на нова студена война”, посочва авторът Клаус Вигрефе.

Според него от страх да не загуби властта си “реакционният автократ” (разбирай Путин – б. р.) е поел по конфронтационен курс с цел да се насажда вражда срещу Запада и да сплоти около себе си руската общественост. От своя страна Макфол твърди, че юристът Обама почти не разбирал Русия и така той се превърнал в главен стратег на промяна на политиката в отношенията с Москва.

В началото нещата не тръгнали на добро. Малко, след като през 2009 г. Обама влиза в Белия дом, приключва вторият президентски мандат на Путин. Наследникът му на поста Дмитрий Медведев съзира себе си и Обама като представители на ново поколение. Двамата си сътрудничат в отношенията спрямо Северна Корея и Афганистан.

По мнението на Макфол за Обама не ставало дума единствено за решаването на вътрешнополитическия проблем относно ядреното въоръжаване на Северна Корея и въпроса за разоръжаването. Целта на Вашингтон е била да се постигне цялостна демократична реорганизация на Русия с твърдото убеждение, че демокрацията не е заплаха за САЩ. Още в първия документ по политиката на рзведряване, изготвен от Макфол за Обама, е било отбелязяно, че американското правителство трябва да заобикаля Кремъл и да се обръща пряко към руския народ с цел да се подкрепят общи ценности. По думите на Макфол Обама е искал да укрепи руското гражданско общество, чиито представители да обезпечат провеждането на демократични реформи и спазването на човешките права. «Ставаше дума за това, да се създадат по-добри условия за демократична промяна», цитиран е Макфол, който сравнява Путин със Сталин.

Според него било вън от съмнение, че за да се постигне подобна цел, бившият агент на КГБ Путин трябва да бъде лишен от власт. Той е запазил огромното си влияние в Русия дори през годините, когато президент е Медведев. «Американците са обучавали дейци на либералната опозиция и са платили милиони на граждански организации, които по мнението на самия Макфол в политическия смисъл на думата не биха могли да са на неутрални позиции. По време на среща с руски опозиционери в Москва вицепрезидентът на Обама Джо Байдън е заявил, че би било по-добре, ако Путин не участва в следващите президентски избори», се посочва в публикацията на «Шпигел».

По думите на Макфол, когато на парламентарните избори през 2011 г. проправителствената партия Единна Русия извлича значителна полза от манипулации, както обикновено американците не се ограничават с мека критика. Тогавашната държавна секретарка (де факто външна министърка – б. р.) Хилъри Клинтън изразява остър протест, което й навлича пожизнена ненавист от страна на Путин. В Белия дом точно Макфол благославя позицията на Клинтън, отбелязва авторът на публикацията.

Когато през 2012 г. Путин побеждава на празидентските избори, той е убеден, че правителството на Обама иска да се избави от него. В крайна сметка това е краят на политиката на разведряване. Скоро след това, когато през същата 2012 г. Макфол става посланик на САЩ в Москва, започва да получава заплахи с убийство, неизвестни лица повреждат автомобили на сътрудниците му и преследват синовете му на път за училище. Руската охрана пред посолството на САЩ издевателства над съпругата на посланика, телевизията настройва населението срещу него. През 2014 г. му писва и се връща в Калифорния.

«Понастоящем Макфол няма право да посещава Русия. Проява на подобна изключителна недружелюбност е по разпореждане на Путин. Последният американски посланик, на когото е била наложена подобна забрана, е Джордж Кенън. Той е представител на САЩ в Москва, когато в Кремъл Йосиф Висарионович Сталин извършва чутовни престъпления против човечеството», заключава публикацията си в «Шпигел» Клаус Вигрефе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във