Параграф22 Daily

§22 Новини

Щамът на новия коронавирус е по-различен от известните, вероятно е модифициран

"Щамът на новия коронавирус е по-различен от досега известните. Все още нямаме достатъчна информация за неговата агресивност и за имунитета, който се създава при боледуване или заразоносителство". Това каза пред БНР експертът по биотероризъм проф. д-р Красимир Методиев, който е почетен консул на Израел в България и преподавател в Медицинския университет във Варна.

Той обясни, че учени от Тайван и Япония са установили, че има промяна в четири от нуклеотидите на генома му, което води до възможно заключениe, че: "Има човешка намеса, по някаква причина, не говоря конкретно за биотероризъм, защото може да е и научно дирене".

Проф. Методиев прогнозира, че пандемията ще се развие по традиционния начин - нарастване до достигане на пик и след това намаляване до изчезване. "Трудно е да се прогнозира, защото епидемията протича по различен начин в различните държави по света. Мерките също са различни и спазването им също", коментира той.  

По думите му само дисциплината и стриктното спазване на правилата ще доведат до успех в борбата с разпространението на вируса. Според експерта създаването на групов имунитет ще позволи на всеки индивид да бъде предпазен от вторична инфекция. "Убеден съм, че евентуална втора вълна наесен ще настъпи само при хората с по-нисък имунитет", каза още проф. д-р Методиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във