Параграф22 Daily

§22 Новини

Ще бъдат ли забранени абортите в САЩ?

Съдия Джон Робъртс от Върховния съд на САЩ потвърди днес автентичността на изтеклата в медиите чернова на решение, от която стана ясно, че най-висшата съдебна инстанция в Съединените щати може би възнамерява да отмени знаково решение по делото Роу срещу Уейд от 1973 г., с което абортът се легализира в цялата страна, предаде Асошиейтед прес.

Според документа в деветчленния Върховен съд, в който консерваторите имат шестима представители, е налице мнозинство за отменяне на конституционното право на аборт. Съдия Робъртс уточни, че не е взето окончателно решение. Той нареди разследване на, по думите му, "грубо нарушаване на доверието". Целта е да бъде установен "източникът на изтичането" на информацията, сочи БТА.

В първи публичен коментар на представител на Върховния съд след публикуването на черновата късно снощи, Робъртс заяви днес: "Въпреки че описаният във вчерашните съобщения документ е автентичен, той не представлява решение на съда по случая или окончателната позиция на някой от неговите членове."

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис разкритикува проекторешението. "Правата на всички американци са изложени на риск", каза тя, цитирана от Ройтерс.

По-рано днес президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не знае дали изтеклата чернова на решение на Върховния съд за отмяна на конституционното право на аборт е истинска и окончателен вариант, но изрази готовността на своята администрация да защити правото на аборт. "Вярвам, че правото на жената да избира е фундаментално", каза Байдън. Той добави, че ако решението по делото Роу срещу Уейд от 1973 г. бъде отменено, американските власти ще трябва да защитават избора на жените дали да родят, а на междинните избори за Конгрес през ноември избирателите трябва да гласуват за кандидати, подкрепящи правото на аборт.

Губернаторът републиканец на американския щат Оклахома пък обяви, че е подписал закон, забраняващ аборта след шестата седмица от бременността, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това е един от най-строгите закони в страната по въпроса за абортите и че подписването му става в момент, когато Върховният съд на САЩ се готви да отмени правото на аборт на федерално равнище. "Представлявам всичките четири милиона жители на Оклахома, които с огромна категоричност искат да защитят неродените деца", написа Кевин Стит в Туитър, обнародвайки текста, гласуван от щатския законодателния орган миналия четвъртък. "Искам Оклахома да стане щатът, който отстоява най-силно живота", заяви той.

Законът предвижда медицински изключения, при които е допустимо да се извърши аборт, но не и в случай на изнасилване или кръвосмешение.

Консервативна Оклахома за няколко месеца прие хиляди тексаски жени, които искат да направят аборт, след като Тексас одобри подобен текст. През септември миналата година този щат въведе закон, забраняващ прекъсване на бременността по желание от момента, когато ултразвукът засече сърдечен ритъм на ембриона, което ще рече около четири седмици след забременяването. Законността на подобни текстове в други щати се проучва от Върховния съд от няколко месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във