Параграф22 Daily

§22 Новини

Ще има край съдебната сага за смъртта на Чората?

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото и отмяна на присъдите на петимата бивши полицаи, осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората.  С мотива, че те са били осъдени вследствие на съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените им  наказания са явно несправедливи.Освен това Цацаров настоява петимата осъдени да бъдат освободени от затвора, където те вече излежават наказанията си - поне до произнасянето на Върховния касационен съд по искането за възобновяване на делото.

Да припомним, че  Ангел Димитров Чората почина при арест, по време на полицейска операция, провеждана в Благоевград през 2005 година. Последва съдебен процес срещу петима полицаи: Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков, който неколкократно се претърколи между инстанциите с различен резултат. За първи път той приключи с влязла в сила присъда на Върховния касационен съд през 2011 година. Присъдата обаче тогава беше изцяло оправдателна.

През 2014 година обаче България бе осъдена в Страсбург точно по случая "Чората" – за нарушаване правото на живот и  забраните за нехуманно и унизително отношение, заложени в Европейската за защита правата на човека и основните свободи, заради което данъкоплатците платиха 50 000 евро обезщетения.

Решението на съда в Страсбург стана причина за възобновяване на съдебната сага и делото отново тръгна по инстанциите. Докато през 2018 година Военно-апелативният съд оправда петимата полицаи по обвиненията в умишлено убийство и ги призна за виновни в убийство по непредпазливост. Но тъй като за това престъпление давността отдавна е изтекла, производството бе прекратено.

Последваха протести и жалби на прокуратурата, на частните обвинители и ищци и на самите подсъдими. Така делото за пореден път стигна до ВКС. И за пореден път приключи - с решението от миналия месец на съдийките  Валя Рушанова (докладчик), Ружена Кенарова и Невена Грозева. С това решение те признаха Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков за виновни и ги наказаха  с по 7 години затвор. Присъдите им вече са приведени в изпълнение.

„Съчетаването на прекомерна физическа сила при задържането на пострадалия, насочена към причиняване на физическото му страдание, по време на задържането, довели до съзнателното му умъртвяване, не може да бъде оправдано по съображения за правомерност и законосъобразност”, написаха съдиите от ВКС в мотивите си. И още: "Независимо от кръга на позволените на полицейските органи методи, средства и способи за задържането на едно лице, те са задължени да действат с приоритет запазването на човешкия живот - най-висша и неотменима ценност в съвременното общество. Предоставените им властнически правомощия за защита на държавния и обществен интерес предполага упражняване на физическо въздействие в строго очертани в законодателството случаи – при отбрана, при съпротива от страна на лицето, чието задържане се цели, при необходимост от предотвратяване на извършване на престъпление, при липса на друга алтернатива за задържането на лицето - все обстоятелства, които не се установяват в настоящия случай. В настоящия случай се наблюдава съчетание на нарушаване на правилата за законосъобразно изпълнение на функцията и службата им както преди, така и след задържането на Димитров".

В съда вече има подадена нова молба за възобновяване на делото от петимата осъдени бивши полицаи и това дело е насрочено за 14 юни. В петък обаче прокуратурата съобщиха и  че след среща със съпругите на полицаите, Сотир Цацаров също е решил да пусне свое искане за възобновяване на процеса и отмяна на постановените присъди.

Сега топката е отново в полето на ВКС. И никой не може да каже дали след поредният край, сложен на тази съдебна сага, тя ще получи ново начало. И дали накрая и петимата полицаи на свой ред ще осъдят държавата в Страсбург заради този протяжен процес, отдавна надхвърлил всякакви представи за "разумен срок"...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във