Параграф22 Daily

§22 Новини

Ще има нова експертиза за трамвайните подложки на „Граф Игнатиев“

Адвокатите на подсъдимия бивш заместник-кмет на София Евгени Крусев поискаха от съда да назначи нова техническа експертиза, която да докаже качеството на подложките, положени под трамвайните релси на улица „Граф Игнатиев“. Причината – защитата на Крусев се съмнява в заключенията на вещото лице, направени на досъдебното производство. Съдът ще реши дали да допусне новата експертиза на следващото заседание по делото, което ще се проведе на 20 февруари.

„Вещото лице говореше потресаващи неща, като твърдения от рода на това, че в София няма никъде подпочвени води и всички го знаели. Точно обратното говорят всички свидетели. Вещото лице едва ли не заяви, че в София никога не вали дъжд и сняг, тоест няма влажна среда – едно от основанията, наложило подмяната на подложката“, смята адвокат Менко Менков, един от защитниците на Крусев.

Според него има и друго разминаване в заключението на вещото лице. Инкриминираният период с обвинителният акт срещу бившия заместник-кмет на столицата е до 5 декември 2018 г., а твърденията са за настъпили щети за извършени ремонтни дейности с акт 19, който към момента на оставката на Крусев не са били изготвени и платени от общината. „Как така ще твърди, че г-н Крусев е нанесъл щетата, при положение, че към момента, в който той е напуснал, акт 19 за третия етап от ремонта изобщо не е бил изготвен и на никого нищо не е било плащано“, коментира юристът.

По казуса с трамвайните релси на графа бяха намесени имената на две чуждестранни компании – австрийската „Getzner”, чийто материал не бе използван, както и на международната „Pandrol”, която достави виброизолационната система. Основната критики срещу използваната технология идва от проектанта Румен Борисов, според когото подложката е „много корава за трамвайните линии и няма да виброизолира сградите“.

Според защитата на Крусев обаче Борисов е имал сключен комисионен договор с фирмата, чийто материал е настоявал да бъде използван в ремонта. Адвокат Менков е категоричен, че разликата в цената между двата вида подложки всъщност е била в полза на Столична община. „В обвинението се твърди, че г-н Крусев е нанесъл вреди, а той е точно обратното – спестил е пари на общината“, смята защитникът му.

Подкрепа за тезата си защитата получи и от днешния разпитан свидетел по делото – директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев. „Това, което е приложено, е система за релсови пътища за трамваи, а не едното от един производител, а другото – от друг, както първоначално е било предвидено. Приложено е по-доброто решение, ефектът се вижда на самия „Граф Игнатиев“ по това колко безшумни са трамваите“, заяви той пред журналисти. Пред съда той предостави снимки от строежа на 3 от станциите на метрото в централната част на София, където се вижда нивото на подпочвените води, което според него още веднъж доказва правилния избор на подложка за трамвайните релси.

Според прокуратурата обаче не е установено дали въобще е имало изготвен хидроложки доклад, когато проектът е бил изменян.

Евгени Крусев е на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във