Параграф22 Daily

§22 Новини

Ще ни продава ли имота ЧСИ, ако сградата няма технически паспорт?

Частен съдебен изпълнител ще събира задълженията на собственици, не заплатили изготвянето на технически паспорт на сградата. Възлагането в този случай ще извършва кметът на съответната община. Срокът за извършване на техническото обследване е до края на декември 2022 година и няма да бъде удължаван. 

Техническият паспорт обобщава информацията за изграждането на сградата, въвеждането ѝ в експлоатация и всички нейни технически характеристики – елементи на строежа, конструктивна устойчивост, пожарна безопасност и други. Изготвя се, за да се установи устойчивостта на сградите и безопасността на обитаване на строежите, отразява и необходимите мерки за тяхното подобряване, поясняват от Министерство на регионалното развитие. Какво се случва при липсата на такъв паспорт след декември 2022 г, обяснява зам. ресорният министър Валентин Йовев „След изтичане на крайния срок кметът на общината възлага изготвянето на техническия паспорт на строежите, на които не са съставени такива и това е за сметка на собствениците. И след това си изважда изпълнителен лист да може да си възвърне вземането“, сочи БНР.

Изготвянето на технически паспорт чисто организационно и финансово ще е много трудно изпълнимо, смята секретарят на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост Ламбро Попов. Според него цялата отговорност е вменена на собствениците, без да имат информация за какво е нужен този технически  паспорт. „Не сме свидетели на масирана информационна кампания от страна на местната администрация, която е задължен субект по смисъла на закона да провежда тези информационни кампании и лесно и смилаемо да се обясни на хората защо е необходимо изваждането на такъв технически паспорт. Периодично излизат заглавия, че ЧСИ ще ни дава на съд, ако няма технически паспорт. Действителност такава възможност е предвидена“.

Спорен е въпросът кога кметът на общината ще има правомощията да възложи техническия паспорт на външна фирма за сметка на собствениците - при липса на решение или при липса на изготвен паспорт, коментира още Ламбро Попов. Това ще създаде опасен прецедент, защото някои собственици са в чужбина, други апартаменти са празни по други причини, смятат експертите.

Изготвянето на технически паспорт ще струва между 50 ст. до 3-4 лева на кв. метър, гласят първоначалните изчисления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във