Параграф22 Daily

§22 Новини

Ще съдят жена, получавала неправомерно семейни помощи за деца и за неплатени данъци върху укрити доходи

Окръжната прокуратура в Разград внесе обвинителен акт в съда срещу 36-годишната Нуртен С. от село Ясеновец за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 4721 лева, дължими за периода от 1 януари 2008 г. до 30 април 2014 г. – престъпление по член 255, ал. 1, т. 1, извършено в условията на продължавано престъпление. Срещу подсъдимата Окръжната прокуратура в Разград е повдигнала и обвинение за неправомерно получаване на семейни помощи за непълнолетните й деца в размер на 1610 лева чрез използване на документи с невярно съдържание – престъпление по член 212, ал. 1, предл. 1. И второто деяние на 36-годишната подсъдима е извършено като продължавано престъпление в периода от 1 септември 2009 до 31 октомври 2011 г.

През 2008 г. безработната жена решила да набави необходимите й парични средства за издръжката на двете си непълнолетни деца и започнала да установява случайни контакти по интернет с мъже от Великобритания, Австрия, Белгия, Швеция и Турция. Пред тях подсъдимата разказвала различни драматични истории и така успявала да ги склони да я подпомогнат с пари, които й били превеждани чрез системата за международни бързи разплащания „Уестърн юнион“.

След извършване на паричния превод платецът съобщавал на Нуртен С. десетцифров код. С кода и данните на изпращача на парите Нуртен отивала в представителство на „Уестърн юнион“, представяла лична карта и получавала сумата в евро или левовата й равностойност, която надхвърля 50 000 лева за шестте години. Общият размер на укритите и неплатени данъчни задължения според заключението на икономическата експертиза по делото възлиза на близо 5000 лева и отговаря на укрити данъци в големи размери.

Въпреки получаваните доходи от интернет запознанствата с чужденци, Нуртен С. продължила да подава молби-декларации за получаване на семейни помощи за деца, в които декларирала, че тричленното й семейство не получава никакви доходи. Така успяла да получи 1610 лева от социалните служби в Разград без правно основание. Предстои делото срещу 36-годишната подсъдима да бъде насрочено за разглеждане в Окръжния съд в Разград.

През 2014 г. Окръжната прокуратура в Разград е внесла 26 обвинителни акта за същите престъпления, каквито е извършила Нуртен С, като по 11 от тях са нанесени щети за дирекция „Социално подпомагане“. През миналата година са внесени 59 акта, а по 30 от тях са получени семейни помощи за деца също чрез измама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във