Параграф22 Weekly

§22 Новини

Ще търсим събиралите подписите и подписалите се вместо друг

Трябва да се търси както този, който е събирал подписите, така и самият подписващ - положилият подписа на лицето, което не отговаря на положилия подпис. Въпросът за партиите и коалициите, които са администратори на лични данни, е от компетенцията на Комисията за защита на личните данни, подчерта главният прокурор Сотир Цацаров, във връзка със случаите на подписани хора в подписки за регистрация на партии за предстоящите избори.


"От постигнатото като ясно разграничение на правомощията на органите вчера, аз съм с впечатление от доклада на колегите, които са присъствали вчера, че Комисията ще свърши своята работа. Затова и ние сме разграничили изпращането на жалби, които касаят само злоупотреба с лични данни, към комисията и тези, които касаят явни данни за престъпления, да бъдат изпращани към прокуратурата. Подходът е конструктивен, а не всичко да бъде изпращано на прокуратурата, и после тя да го пресява. Това, което съдържа конкретни данни за престъпление, ще направим опит да го проверим, обясни Цацаров.


Влизайки в ЦИК, подписите се официализират. Целта е била явно да се наберат достатъчно количество подписи, а явно без значение, че част от тях всъщност въобще не са поставени от хората, за които се представят, че са", заключи Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във