Параграф22 Daily

§22 Новини

Щом ГЕРБ загуби избори, почва да се съди. Сега и в Мадара

Ще има ли предсрочни кметски избори в село Мадара? Това решава Административният съд в Шумен. Жалбата на политическа партия ГЕРБ срещу решението на Общинската избирателна комисия да не отстрани от поста кмета Неделчо Неделчев заради конфликт на интереси бе разгледана днес. Неделчо Неделчев заема кметския пост в село Мадара от 11 ноември миналата година. До 11 декември според Закона за местното самоуправление и местната администрация той трябва да предприеме действия по напускането на търговски дружества, в които участва. „Още на 15 ноември съм подал заявление за напускане на управителния съвет на кооперацията и на длъжността управител на притежаваното от кооперацията дружество“, каза Неделчев, сочи БНР.

За разлика от кметицата на Мараш Красимира Минкова, чийто аналогичен казус бе разгледан от Административния съд вчера, Неделчо Неделчев е изпратил в срок уведомителни писма за предприетите действия към председателя на Общинския съвет в Шумен и Общинската избирателна комисия. „Това изрично и само това е посочено като условие в специалния Закон за местното самоуправление и местната администрация“, допълни кметът на Мадара.

Адвокатът на политическа партия ГЕРБ Снежка Иванова обяви в съда, че Неделчев не е предприел достатъчни действия за напускането на търговските дружества в срок. Тя посочи и алтернативна процедура по Търговския закон. „Според Търговския закон, аз мога да предприема действия след изтичане на едномесечния срок от уведомяването на дружеството, че искам да го напусна. Ако изчакам този срок, аз тогава автоматично изпадам в нарушение по Закона за местното самоуправление и местната администрация“, обясни Неделчо Неделчев.

Сигналът, че името му продължава да стои в Търговския регистър, е подаден към Общинската избирателна комисия от председателката на антикорупционния орган в Шумен Димитричка Недева. Тя не обжалвала решението на комисията, че няма конфликт на интереси. Жалбата в Административния съд идва от технически сътрудник на местния офис на партия ГЕРБ, която според адвокат Даниела Русева няма право да оспорва решения на ОИК. „Могат да го направят адвокати и хора с юридическа правоспособност, а секретарят в офиса на ГЕРБ, който е подал жалбата, няма юридическо образование. Съдът имаше възможност да прекрати делото и в закрито заседание, но съдебният състав е решил да изслуша доводите на страните“, добави защитничката на кмета на Мадара.

„Трябва да се съблюдава смисълът на закона, а не само буквата на закона. Смисълът на закона е кметовете да не злоупотребяват с тяхната позиция, като облагодетелстват търговски дружества, в които те имат участие. В случая няма как да се злоупотреби, защото търговските дружества нямат дейност от 2008 г., от една страна. От друга, кметовете на населените места не разполагат с бюджет, така че нямат и средства, с които биха могли евентуално да се облагодетелстват“, каза Даниела Русева.

Решението на съдия Кремена Борисова ще излезе в 14-дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във