Параграф22 Daily

§22 Новини

Шведската прокуратура подозира министър за сексуален тормоз

Шведската прокуратура е започнала предварително разследване за сексуален тормоз, заподозрян е министър. Това съобщиха във вторник в прессъобщение от ведомството. "Главният прокурор на Специалната прокуратура Мария Стеруп е започнала предварително разследване по факта на сексуален тормоз. Министърът е заподозрян, поради което случаят е в спецпрокуратурата", се казва в съобщението.

От прокуратурата не предоставят допълнителна информация. Но по-рано шведските медии научиха, че обвиненията в тормоз на Конгреса на Социалдемократическата работна партия са отправени към министъра на инфраструктурата Томас Енерут. Той продължава да заема този пост в новото правителство, чийто състав беше определен от премиера Магдалена Андерсон във вторник. „Започвам предварително разследване за събиране на допълнителни материали и информация, както и за преценка дали става дума за престъпление в случая на случилото се“, каза Стеруп в прессъобщение, цитирано от ТАСС.

Когато Андерсън беше попитана на пресконференция дали все още ще се довери на Енерут, след като чу за предварителното разследване за сексуален тормоз, тя каза: „Няма съмнение за случилото се в този случай. Той се извини на жената и е ясно, че беше неволно от негова страна. Нямам причина да не вярвам в това, той все още заема поста министър на инфраструктурата."

Facebook logo
Бъдете с нас и във