Параграф22 Daily

§22 Новини

Швейцарският имот купен с лични пари и с кредит, съобщи Антоанета Василева след 2 часа разпит (обновена)

Съпругата на банкера Цветан Василев - Антоанета, бе разпитана в Столичната следствена служба, но не й бяха повдигнати обвинения. Срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и съпругата му бе образувано досъдебно производство за пране на пари заради луксозната им вила край Женева, Швейцария. Пред журналисти адвокатът на Василева - Менко Менков, каза след разпита, продължил над 2 часа, че не са й повдигнати обвинения, предаде БТА.

Разпитът й се е водил основно около въпроса за имота в Швейцария. Той добави, че половината от средствата, с които имотът е закупен, са лични - на Цветан Василев, а другата половина са изтеглени от швейцарска банка. Разпитът на Василева в Столичното следствие трябваше да се проведе вчера. Тя помолила за отлагане, по информация на БНР тя е била при съпруга си, който чака съдебно решение за екстрадиция от Белград.

В началото на октомври властите в Лихтенщайн потвърдиха, че разследват Василев, след като банка в страната подала информация. В края на септември съдът в Белград наложи на Цветан Василев мярка за неотклонение, която изисква всеки делничен ден той да се подписва в полицията, и му отне паспорта. Това стана, след като Интерпол го обяви за издирване по искане на българските власти по обвинение, че в съучастие е присвоил 206 млн. лева от КТБ.

Швейцарска банка ще прибере имота на Цветан Василев и съпругата му Антоанета на Женевското езеро. Това обяви съпругата на банкера след разпит в следствието днес. Става дума за стара къща от 200 квадрата за ремонт, немебелирана, обясни пред журналистите Антоанета Василева. Тя изтъкна, че за имота със съпруга й са платили 10 милиона евро лични средства и още 10 милиона евро кредит от Швейцарска банка, които изтеглила тя. Кредитът обаче бил необслужван заради запор на сметките на Василеви и банката щяла да прибере имота, обясни Василева, но не обясни как е успяла да изтегли толкова пари със заплатата си на преподавател.

Антоанета Василева бе привикана вчера в следствието, за да бъде разпитана по досъдебно производство за пране на пари срещу нея и съпруга й за имота в Швейцария. След два часа и половина разпит в следствието тя си тръгна, като посочи, че нито е обвиняема, нито пък задържана. Адвокат й е защитникът на Цветан Цветанов - Менко Менков. Тя е оставила в следствието документи. Освен това Василева обясни пред медиите, че черна дупка в КТБ няма и не е възможно да има, а лошите кредити били само 2%. Как така през юни те бяха 2%, а сега се говори за 4,2 млрд., попита тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във