Параграф22 Daily

§22 Новини

Сидеров последен даде съгласие да свалят имунитета му

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е дал съгласие да му бъде снет депутатският имунитет, обяви председателят на парламента Цецка Цачева. На 12 ноември главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемане на депутатската защита на петима народни представители, сред които и Сидеров. Четирима от тях - Цветан Цветанов (ГЕРБ), Георги Свиленски и Димитър Димитров (БСП) и Илия Илиев (ДПС) веднага подадоха заявления, че са съгласни и след два дни имунитетът им бе свален от парламента. Лидерът на "Атака" обаче не го направи и имаше двуседмичен срок за това. Вчера, малко преди срокът да изтече, Сидеров е заявил съгласието си.

Имунитетът му бе поискан от прокуратурата на основание внесения срещу него обвинителен акт за хулигански действия. Делото бе образувано за причиняване на телесна повреда, след като той удари полицай при скандал на летище Варна. Срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов се водят 3 дела за престъпления по служба в качеството му на бивш министър на вътрешните работи - за присвояване, за длъжностно престъпление и лично укривателство. Георги Свиленски от БСП е обвиняем в умишлено причинени значителни стопански щети. Той е бивш общински съветник в София и член на борда на общинското дружество "Софийски имоти". Колегата му от левицата Димитър Димитров е обвиняем за противозаконно повреждане на ипотекирано имущество. Срещу Илия Илиев от ДПС пък се води досъдебно производство за укриване на данъци. Той е лидер на ромската партия ДРОМ.

Междувременно Цацаров задейства и процедурата по сваляне на имунитета на Сергей Станишев, който сега е евродепутат. Очаква се Европарламентът да гласува, за което настоя и лично лидерът на ПЕС с писмо до председателя Мартин Шулц.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във