Параграф22 Daily

§22 Новини

Сигнал в КФН срещу Бойко Борисов за всяване на паника на борсата

Бившият депутат от "Демократична България" Владислав Панев е внесъл сигнал в Комисията за финансов надзор (КФН) срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за всяване на паника около димитровградския торов завод "Неохим", чиито акции се търгуват на фондовата борса.

В края на миналата седмица Борисов обвини правителството на Кирил Петков за инфлацията. За целта той се включи предизборно на живо от Димитровград, за да даде пример как местният торов завод "Неохим" е спрял производството си заради високата цена на газа и вината за това е на предишния кабинет. Той обяви и че в завода има масови уволнения.

Още същият ден Борисов бързо бе опроверган отново от Панев, който показа как заводът е на рекордна печалба през първото полугодие - 75 млн. лв., а приходите растат тройно. "Изявленията на Борисов и на местните директори за състоянието му са в директно противоречие с последната официално подадена информация до инвеститорите за печалба от над 75 млн. лева за първите 6 месеца на годината", пише Панев в сигнала си. Той е категоричен, че думите на Борисов могат да бъдат квалифицирани като манипулиране на пазара. "Включително възникват въпроси - знаел ли е той дали изнасяната от него информация е невярна или подвеждаща", пише той до КФН.

В сигнала си той пише още, че директорът Стефан Димитров не отрича казаното от бившия премиер, който поставя въпроса за това дали дружеството е обявило истински данни в отчетите си. "Ако все пак изказванията на Бойко Борисов съответстват на действителното състояние на "Неохим", дали тогава отчетите , уведомленията и другата подлежаща на оповестяване информация, не съдържат неверни, заблуждаващи или непълни данни", пита той. "Има си ясен ред за оповестяването на всяка важна новина за борсово търгувана компания, която може да оказва влияние на цената ѝ. Той не включва изявления пред медии на бивш премиер в компанията на изпълнителния директор и собственик. И то апокалиптични такива - за принудително спиране на работа", категоричен е Владислав Панев.

По думите у капиталовият пазар е стълб за развитието на всяка успешна икономика. "Дълго време беше неглижиран от ГЕРБ, като Владислав Горанов говореше, че за него по-важен е пазара на череши в Кюстендил. Изявленията от събота са доказателство, че нищо не се е променило", допълва той. Той изразява мнение, че инфлацията и поскъпването на суровините се отразяват тежко на голяма част от индустрията. "Вероятно и печалбата на Неохим ще падне. Но си има правила за информиране на пазара и те трябва да се спазват. Бойко Борисов не е над закона", категоричен е бившият депутат.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във