Параграф22 Daily

§22 Новини

Сигналите срещу Гешев са над 10, включително за служебно влияние

Бившият служебен министър на правосъдието от втория кабинет „Янев“ – Иван Демерджиев – заяви, че има над 10 сигнала от различен характер срещу Иван Гешев, които да послужат за аргумент за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. „Сред сигналите има такива за забавяне на производства, за спиране на производства. Имаше и доста притеснителни сигнали, в които се описваха деяния, които, ако се установят, са престъпления. В това число – укриване на документи и използване на служебно влияние“, каза Демерджиев пред bTV.

Той е събрал значителна част от тях и са предадени на Министерството на правосъдието, където в момента са проверявани от наследника му във ведомството Надежда Йорданова.

Преди дни тя обяви пред bTV, че има конкретни сигнали за нарушения на Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му, а управляващите събират още данни срещу него. „Сигналите са различни и са във връзка с неосъществяване на контрол в определени случаи, за начина на организиране и провеждане на наказателното производство и въпроси относно конкретни негови решения и действия“, заяви Йорданова и добави, че обществото не може да бъде информирано в конкретика, защото сигналите са свързани с класифицирана информация.

Тя каза, че „целият арсенал на законодателната и изпълнителната власт е в ход срещу главния прокурор“. От парламентарната трибуна управляващата коалиция прочете декларация, с която поиска предсрочното прекратяване на мандата му. „Прекалено дългото задържане в сфера, която е свързана с упражняване на огромни по мащаби власт, създава предпоставки за нередности и ставаме свидетели на различни форми на злоупотреби“, каза Демерджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във