Параграф22 Daily

§22 Новини

Сийка Милева коментира материала в " Ел Периодико" за премиера Борисов

Акциите на прокуратурата нямат демонстративна цел, а да се търси отговорност на виновните. Това заяви в първото си телевизионно интервю говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В предаването "Денят започва" тя коментира статията в испанския вестник "Ел Периодико", която свързва името на премиера Бойко Борисов с имот и пране на пари. Според Милева е нужно време, за да бъде получена официалната информация и все още не е ясно дали се води наказателно разследване там: "Това е една от многото образувани проверки на прокуратурата. Трябва да е ясно, че прокуратурата ще извърши проверка срещу всяко лице, независимо дали той е действащ премиер на България.

Прокуратурата не работи по предварително изготвен списък, а по доказателства. Ние не се притесняваме да обвиним действащ министър, висши държавни служители, олигарси в държавата, категорична е Милева

Прокуратурата е направила абсолютно всичко по закон и иска тези лица да бъдат изправени пред българския съд, а какво ще решат другите държави, ние няма как да предположим. Това заяви Сийка Милева на въпрос за екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства, като направи паралел и с друг български гражданин, за когото се чака екстрадиране от Сърбия - Цветан Василев.

Относно бившия министър на околната среда Нено Димов, който остава в ареста, Милева заяви, че при установяване на вина, ще има и други обвиняеми за водната криза: "Разбира се, че Нено Димов не е единствения виновен за водната криза в Перник. Обвинения бяха повдигнати и на други лица - бившият кмет и бившият управител на ВиК дружеството. В момента разследването продължава и ако се установи вина и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството си на обвиняеми". 

Прокуратурата ще реагира много остро по всеки сигнал за корупция, това е нашата работа, категорична е Милева. Тя съобщи, че продължава и разследването на злоупотреби с къщи за гости, като тази седмица е повдигнато обвинение на управител на търговско дружество за деклариране на неверни сведения за къща за гости в района на Батак, срещу което той е прибрал огромна сума от фонда за европейско финансиране.

Разследването на приватизацията има за цел да даде информация за евентуални щети, а не да се образуват досъдебни производства, коментира още Милева. В близките дни прокуратурата ще оповести първите сделки, които ще проверява, а след това и резултатите от тях.

Говорителят на главния прокурор обясни и каква е целта на засилените акции на държавното обвинение: "Ние не можем да изкореним битовата престъпност, но целта на главния прокурор с тези масови специализирани операциии, е тя да се намали до минимум. Прокуратурата е възложила на министерството на здравеопазването да контролира как институциите изпълняват задълженията си и какви мерки предприемат срещу евентуална заплаха от коронавирус за страната ни, каза още Милева.

Главният прокурор не е политик, прокуратурата не се занимава с политика, въпреки че политиците се опитват да се намесят в нейните действия, заяви Милева.Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Главният прокурор се стреми да върне доверието в институцията, която представлява. Ние искаме да живеем в по-чиста страна, да се говори по-малко за корупция, богатите хора да си плащат данъците и да има по-малко нападения над възрастни хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във