Параграф22 Weekly

§22 Новини

Силовите структури с координационно звено за изборите

Прокуратурата, МВР и ДАНС създадоха междуведомствено координационно звено за изборите, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов ще ръководи Националното междуведомствено звено (НМЗ) за осигуряване на законосъобразна обстановка при провеждане на изборите за членове на Европейския парламент на 25 май 2014 г. В звеното са включени и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, заместник-председателят на ДАНС Ваня Стефанова и прокурорите от ВКП Николай Георгиев и Емилия Пенева.


В рамките на правомощията си, звеното ще противодейства срещу евентуални нарушения и ще гарантира свободното упражняване на избирателното право на гражданите. Съвместните действия на институциите са форма на превенция за недопускане на манипулирането на вота. Звеното ще разчита на вече установеното добро партньорство с неправителствения сектор и медиите, с помощта на които могат да се ограничат всички опити за контролиран вот.


Вниманието на трите институции ще бъде насочено към най-рисковите населени места и малките общини, където се наблюдават определени икономически интереси и опити за натиск върху социално слаби хора.


По време на целия предизборен период, ще има дежурни звена в Прокуратурата, МВР и ДАНС за осигуряване на взаимодействие между институциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във