Параграф22 Daily

§22 Новини

Синдикатите в сектор "Сигурност" са категорично против въвеждане на възраст за пенсиониране

В обща позиция синдикалните федерации в сектор "Сигурност" категорично отхвърлиха въвеждането на възраст за пенсиониране. Очаква се масово напускане на полицаи и пожарникари, ако се приеме предложението на социалното министерство възрастта за пенсия да достигне 55 години, предупреждават те.

Общата позиция на синдикатите е, че ако се въвежда възраст за пенсиониране в системата, тя трябва да бъдв 50 години. Лукан Лазарски от Алианс "Сигурност" припомни, че през 2002 година необходимият стаж за пенсиониране е бил повишен от 20 на 25 години, а през 2011 година е станал 27 години.

Иван Петков от Синдиката на МВР прогнозира, че ако идеята на Калфин бъде одобрена, системата ще бъде обезкървена още до края на годината. Според него това ще доведе до масови рапорти за напускане и то предимно от оперативните служители, на които се разчита да пазят границата и да се борят престъпността.

При пожарникарите ситуацията е същата, физиологически няма как те да работят до 55 години. Много по-рано от тази възраст повечето от тях имат сериозни здравословни проблеми, декларираха от синдикат "Огнеборец".

Синдикатите се противопоставят и на твърденията, че сектор "Сигурност" е виновен за дупката в бюджета на Държавното обществено осигуряване и припомнят, че техните осигуровки са най-високите. Отделно от това всеки пенсионер от системата с вноски в универсален фонд губи средно 100 лева месечно от пенсията си и ще получи пълния ѝ размер, когато навърши възраст за трета категория труд.

Ако не бъдат чути, синдикатите в МВР не изключват и възможността за протестни действия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във