Параграф22 Daily

§22 Новини

Скандал: Фирма на Георги Харизанов плаща 416 лв. наем на Софийска община за двуетажна къща

Разследване на Bird.bg

Спретната двуетажна къща с РЗП 150 кв.м. в София може да се наеме срещу скромните 416 лв. на месец от Столична община. Толкова плаща от 2013 г. фирмата “Бест Брендс” ЕООД, която е на съпругата на главния пропагандист на ГЕРБ Георги Харизанов. Информацията за цената и параметрите на договора бяха предоставени след запитване по реда на ЗДОИ от кмета на район “Красна поляна”. Самият Харизанов и съпругата му обитават апартамент под наем в луксозна сграда на пъпа на София, чийто собственик е офшорна фирма, свързана с ТИМ. Фирмата на съпругата на Харизанов се явява партньор на българския клон на офшорката.

“Бест Брендс” е сключила договор със Софийска община през 2013 г. за период от пет години с възможност за удължаване, като очевидно се е възползвала от нея, защото и в момента се намира там. Проверка в сайтовете за недвижими имоти сочи, че цената заплащана от “Бест Брендс” е поне 5 пъти по-ниска от пазарната. За 200 евро в района на ул. Методи Кусевич в район “Красна поляна”, където е общинската къща, в най-добрия случай може да се наеме офис с площ 20 – 30 кв.м. без екстри като двор и паркинг места.

Микропредприятие с 10 работника и милиони оборот

Фирмата на Харизанови се занимава с изработка на рекламни материали и има скромен капитал от 2 лв. Но съвсем не става дума за предприятие, което се нуждае от държавна или общинска помощ. Официално “Бест Брендс” се води микропредприятие и на това основание на подава подробни годишни финансови отчети, а само баланс. От системата “Дакси” се вижда, че когато наема къщата, “Бест Брендс” отчита 849 000 лв. приходи от продажби, а през следващите няколко години достига почти 2 милиона лева годишно.

Приходи от продажби на Бест Брандс ЕООД. Източник: Дакси

Тези добри резултати от продажби обаче са обременени с големи дългове – 1,5 милиона задължения за 2019 г. са декларирани в баланса публикуван Търговския регистър. Това не пречи на “Бест Брендс” да поддържа висок стандарт видно по превозните средства на фирмата. До 2018 тя ползва BMW X5, чиято застрахователна премия се равнява на половин година наем за общинския имот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във