Параграф22 Daily

§22 Новини

Скандал с небезопасен труд, фирма укрива информация

Работници в цехове на мултинационалната компания за електрическо оборудване "АББ България", клон Раковски, се оплакват от обриви и сериозни зравословни проблеми, научи Topnovini.bg. "Всички работници в цеховете на "АББ – България", където се работи с вредни вещества, имат обриви, изсушаване на кожата, задушавания и други тежки здравословни проблеми", каза Цветана Ночева, председател на синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в предприятието и работник в отдел "Би метали". По думите й, Любена Владимирова, която отговаря за здравословните и безопасни условия на труд, укрива от работниците информация за вредните вещества, с които те са в допир всеки ден.

 "Оказа се, че укриват от нас, че работим със стъклена вата, която в цяла Европа се знае, че е опасна, защото се набива в бронхите. 75 човека внесохме писмено искане да ни предоставят сертификат и информация за веществата, какви са те и колко са опасни", добави Ночева.

Отговорничката по безопасност на труда обаче отговорила, че лаборатории проверили и всичко в цеха било наред. Любена Владимирова обяснила, че проблемът на работниците идвал от домашните им условия. В крайна сметка на служителите бил показан сертификат, но само на английски. "Половината от трудещите се там са със средно и основно образование и не рабираме езика. Пък и ние сме в Европейския съюз и по правило всички документи трябва да са преведени на български", допълни Ночева. Тя подозира, че освен със стъклена вата и биметални покрития, всеки ден работниците са под влиянието на химикала кселен, който също е вреден за здравето.

Въпросът със здравето на работниците не изчерпват неволите им във фирмата. Мултинационалната компания дължи на около 70 човека по 360 лева, което бе потвърдебно на две съдебни инстанции. Пловдивският районен и административен съд решиха, че "АББ България" неправомерно е променила едностранно трудовите договори като е ощетила работниците си с по 30 лева всеки месец за цялата 2014 г. Към момента част от тях са завели искове като крайна мярка, за да получат парите си.

По думите на Кръстев към момента с манипулации от ръководството се опитват да накара дръзналите да се обърнат към съда да оттеглят исковете си. "Предлагат им 90 лева, но техните интереси за 2014 г. се изразяват в 360 лева, които така или иначе са дължими, както потвърди и съдът", заключи Кръстев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във