Параграф22 Daily

§22 Новини

Скандал със сметопочистването във Варна: Данъкоплатецът ощетен с 20 млн.лв.

Варненският данъкоплатец е ощетен с около 20 млн. лева заради опорочени обществени поръчки за почистване в общината. За това алармира лидерът на ДСБ Радан Кънев на извънредна пресконференция в централата на партията. Според него поръчките са проведени по непрозрачни процедури.

Две фирми – консорциуми са спечелили конкурсите за почистване в пет варненски района. Те ще получат около 61 млн. лева в следващите пет години. Печелившите са „ЗМБГ” АД, София и „Консорциум Варна 1” ДЗЗД, Варна.

Скандалното според Радан Кънев е, че в конкурсите за Варна за отделните дейности двете фирми са спечелили, макар че са предложили средно с около 40% по-високи цени за различните дейности в сравнение с останалите участници. На тази база Кънев изчислява, че щетата за варненци, а и за туристите в региона е на стойност около 20 млн. лева.

Печелившите фирми победили в конкурсите благодарение на оценка на „техническите предложения” – те получили по 100 точки, докато конкурентите са с около 50 точки по този параграф. Любопитен факт е, че тръжната комисия е била сменена в движение.

Нека премиерът спре и тази обществена поръчка. Компетентните органи пък трябва да разследват конкурсната комисия, както и смяната й. Освен това трябва да се провери и дали процедурата е минала през Комисията за защита на конкуренцията и ако да – защо тя я е допуснала, каза още Радан Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във