Параграф22 Daily

§22 Новини

Скандал заради новите цени на топлинната енергия, експерт зове и за оставката на министър Петкова

Енергийният експерт Еленко Божков разкри в „Тази сутрин“ по бТВ, че българските абонати ще плащат с 22% по-високи сметки за топлинната енергия и топлата вода заради т.нар. прогнозни цени. Той обясни, че причината за това е Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия и призова тя да бъде отменена веднага, а след това се обърна от ефира към премиера Бойко Борисов със съвет по-скоро да поиска оставките на шефа на КЕВР Иван Иванов и на министър Теменужка Петкова.

Енергийният министър пък обвини Божков, че поднасял некоректна информация. Не виждам защо трябва да се правят тези манипулации и да се заиграват някои хора със страховете на българските граждани, отсече тя по телефона. „Съвсем ясно е, че цената на топлинната енергия и топлата вода, която ще плащаме от юли е по-висока с 22% от тази през май и през април. Ще даваме повече пари, понеже е прогнозна до края на юни следващата година. Всякакви шикалкавения са ненужни и излишни“, заяви енергийният експерт.  „Това, което се случва е следствие на промяната в ч, която бе приета на 26 май. Тя на КЕВР и трябва да бъде веднага отменена. Приемат си я и започват да изчисляват по друг начин цената на природния газ. Оттам следва тази прогнозна цена“, обясни той.

„Наричат я прогнозна, защото ще я сравняват с цената, която комисията приема всеки месец на природния газ. Това е абсурд!“, коментира Божков. „Трябва да се отмени наредбата и всеки месец или поне на тримесечие да се определя нова цена на топлинната енергия“, призова той. „Премиерът е съвсем прав за това, което каза за КЕВР. Когато и да поиска оставката на Иван Иванов и на министър Теменужка Петкова, винаги ще е закъснял“, добави експертът в студиото на бТВ.

„КЕВР не са обявили старите понижени цени на топлинната енергия, а вече сравняват с предишната стойност. Ужасен абсурд натвориха с тази наредба“, подчерта той. „Ние в момента кредитираме на „Топлофикациите“ чрез това плащане по прогнозно потребление. Сега ще започнем да ги кредитираме още веднъж заради прогнозната цена“, заяви Божков. „Защо се получава така? Големите Топлофикации са 12. Осем от тях са на един и същи собственик и трябва да го кредитираме“, добави той.

„Абсолютно неоснователна и некоректна е информацията, която той поднесе за цената на топлинната енергия. От страна на изпълнителната власт са предприети всички необходими мерки и действия, проведохме резултатни преговори с „Газпром“ и цената на природния газ за българския пазар е драстично намалена. Предоговорихме формулата, на базата на която тя се определя“, отговори по телефона Теменужка Петкова. „Няма никакво основание цената на топлинната енергия да се повишава. Вчера председателят на регулатора потвърди това и обясни колко по-ниска ще е цената на топлинната енергия през следващия отоплителен сезон в сравнение с настоящия и не виждам защо трябва да се правят тези манипулации и да се заиграват някои хора със страховете на българските граждани“, добави тя.

“В момента, в който „Булгаргаз“ възстанови средствата на своите клиенти – топлофикационни и газоразпределителни дружества, компании, те имат по закон ангажимент в рамките на 30 дни срок да направят преизчисления на сметките на хората. Тогава във фактурите всеки от нас ще види какво намаление ще получи“, заяви енергийният министър.  „Призовавам Божков да се върне назад във времето, когато бе член на регулатора и да види какви решения вземаше Комисията за държавно и водно регулиране и в резултат на това за три месеца НЕК генерира дефицит от 300 млн. лева“, добави тя.

„КЕВР е независим орган. Тя се избира от българския парламент. Ако имате въпроси за технологията за определяне на цените, попитайте колегите от регулатора. Работата на изпълнителната власт е свършена и то прекрасно. 42% е по-ниска цената за април спрямо през март“, каза още министър Петкова.

С този емоционален изблик тя показва, че не е за това място, коментира в студиото Еленко Божков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във