Параграф22 Daily

§22 Новини

Скандални заменки и бетон: В България това е бог!

Най-скандалните заменки у нас са тези в района на „Камчийски пясъци”. Всички институции носят отговорност за тези заменки. Това каза пред Радио Варна Тома Белев. Той припомни, че от Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” настояват за развалянето на заменките, които са били определени от Европейската комисия като непозволена държавна помощ.

Обект на тези сделки са дюни, върху които е забранено да се строи, напомни Тома Белев: "Заменките бяха подготвени от правителството на Сакскобургготски, практически бяха извършени от кабинета Станишев и то в пълно единомислие между всички институции, включително и Върховния административен съд и главният прокурор".

По повод строежите по Черноморието, Тома Белев коментира: "В момента даже не става въпрос за туризъм. Става дума за търговия с недвижими имоти. Тези инвеститори са т. нар. "бързи инвеститори" - идват, застрояват, продават и бягат. Българските закони, в нарушение на няколко директиви и поне една конвенция, фаворизират застрояването. Бетонът в България е бог! Строителството е най-лесният начин да изпереш едни мръсни пари".

Facebook logo
Бъдете с нас и във