Параграф22 Daily

§22 Новини

Скандалният митничар Фози отива началник на „Олтоманци” след решение на съда

Кюстендилският митничар Георги Владимиров-Фози ще заеме мястото на началник на митнически пункт "Олтоманци" в началото на следващата седмица, тъй като първите си дни след връщането в системата на Митниците ще изкара в "Митница Югозападна", съобщи struma.bg. Владимиров се връща на работа в системата след като Върховният административен съд отмени като незаконосъобразна заповедта на директора на Агенция „Митници”, с която Фози бе освободен от длъжността „началник на митнически пункт” с ранг V старши в Регионална митническа дирекция София. Това е третото връщане на митническия шеф на поста след решение на съда, заради незаконосъобразно уволнение припомнят от системата.

През 2013 г. бившият директор на митница „Гюешево” – Георги Владимиров - Фози, изкара наяве кирливите ризи, свързани с проблемите в Агенция „Митници”. Той бе уволнен от поста си за първи път през 2009 г., но по-късно бе възстановен на работното си място със съдебно решение. Фози е категоричен, че приходите от акцизи не са намалели толкоз по онова време защото българинът бил намалил тютюнопушенето, колкото заради контрабандата, подпомагана от ГЕРБ.

Тогава, в ефира на TV7, Георги Владимиров коментира качествата на Ваньо Танов, заявявайки, че не е професионалист. Той припомни и връзката на бившия директор на митниците със скандалния случай с Мишо Бирата.
Фози не пропусна да припомни и случая, в който Борисов поиска от Танов да назначи на работа негов човек на летището, който му бил познат от аматьорските футболни срещи. Владимиров навърза тази информация и с куфарите пълни с пари, за които стана ясно, че са изнасяни по време на самолетните полети.

Владимиров подчерта, че това действие на Танов не е случайно, а е с цел да се освободи от проверяващи. Фози бе категоричен, че ако този инспекторат не бе премахнат, нямаше да го има случая с Мишо Бирата, чиято смърт бе потулена. В заключение той заяви, че Цветан Цветанов и шефът на „Гранична полиция” са главните виновници за това, че не успяхме да влезем в Шенген заради несправянето с контрабандата и граничния контрол.

Причина за последното отстраняване на Фози от  работа стана задържането му през юли 2012 г. като част от канал за трафик на 22 млн. къса цигари. Операцията беше наречена с кодовото название „Цигарджии". Тогава Владимиров беше задържан заедно с известен варненски бизнесмен. Последва постоянна мярка „задържане под стража", която беше изменена в „парична гаранция". Малко по-късно със заповед на шефа на Агенция „Митници" Фози беше отстранен от работа. По случая за т.нар. цигарена афера пък дори и не тръгна дело, а досъдебното производство е в срок на изтичане. Месеци по-късно последва и обжалване пред Софийския апелативен съд за връщане на работа на Георги Владимиров., пише в. "Вяра". 

Магистратите се произнесоха в негова полза, а сега и ВАС реши окончателно Фози да се върне на старото си място като началник на ГКПП-Олтоманци. Освен това Агенция „Митници" ще трябва да заплати на Фози и разноските по делото в размер на 500 лв., става ясно от съдебното решение на магистратите,което е окончателно и не подлежи на обжалване.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във