Параграф22 Daily

§22 Новини

Скандално: Прокурорите напуснаха работната група по ЗСВ

Представителите на прокуратурата се оттеглиха от участие в работната група в Министерството на правосъдието за изработване на промени в Закона за съдебната власт. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това е станало по предложение на прокурорите, определени за участие в групата. "Правен свят", научи, че това са обвинителките от Върховната касационна прокуратура Славка Савова и Калина Серафимова.

В писмо до главния прокурор двете твърдят, че работната група е неефективна. Те описват и редица обстоятелства, които са ги провокирали да поискат да се оттеглят.

Отначало работната група се е състояла от 40 човека – представители на институции и неправителствени организации, а неин ръководител е зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. Първото заседание било проведено на 25 февруари, а второто - на 10 март, третото - на 13 март и четвъртото - на 17 март. Прокурорките обаче изтъкват, че по време на тези заседания не са били предприети действия за разделянето на подгрупи или разпределяне на задачите между участниците, които да изготвят проекти и после да има обща дискусия. Освен това нямало яснота и за крайната цел на работата.

Савова и Серафимова казват още, че зам.-министърът заявил, че основна цел на дискусиите е формиране на мотиви към проект за промени в ЗСВ, а техническото разписване на самите разпоредби ще следва мотивите. Добавят, че министерството нямало ангажимент да предостави на институциите окончателния проект, а смята, че те ще имат възможност за изложат позициите си при бъдещо обществено обсъждане. Не само това, но и на работната група не бил предложен проект, като основа на работата, а се представял изработеният от Съюза на съдиите.

Заседанията и дневният им ред оставят усещането за липса на ясни правила и стихийност, казва Цацаров в писмото си до Иванов. И допълва, че работната група трябва да стъпи на актуализираната Стратегия за съдебна реформа, но всъщност се обсъждат въпроси като например за постояненно действащ прокурорски съвет и непостоянно действащ съвет на съдиите. Именно заради това с писмо от 23 март Сотир Цацаров е уведомил правосъдния министър, че представителите на прокуратурата се оттеглят от участие в работната група.

Присъствието ни там е абсолютно безпредметно, защото не могат до допринесат до нищо, каза днес Цацаров. Поясни, че това решение не се отнася до Асоциацията на прокурорите, които ще продължат участието си. Като чу думите на Цацаров, Каролина Неделчева реши да направи лично изявление. Тя уведоми членовете на съвета, че на последното заседание на работната група по ЗСВ е декларирала, че "напуща групата, поради личното си усещане", че не е полезна.  

Председателят на ВАС Георги Колев информира Иванов, че няма представител на ВАС в групата, защото не са получили покана. Съдии от ВАС има, но те са по линията на съсловни организации, каза още Колев.

А Галя Георгиева пък поиска да знае няма ли конфликт на интереси в участието на Георги Милков от НПО-Разград в работна група за промяна на НПК във връзка с детското правосъдие, ръководена от зам.-министър Вергиния Мичева. Преди 8 години Мичева е напуснала тази неправителствена организация.

Правосъдният министър определи казаното от Галя Георгиева като инсинуация и поясни, че няма произнасяне на нито един компетентен орган за конфликт на интереси в този случай.

А по повод промените в ЗСВ, Иванов заяви, че работните групи по принцип не формират политически решения. Когато бъде готов проектът, ще има дискусия. "Да не правим повече политика през състава на работните групи. По-важни са крайните резултати. Никой от вас не попита проектът на АБВ кой го е писал. Нека има равен стандарт. Ще има проект, който ще се коментира по същество. Всяка една институция има свое суверенно право да преценява как и дали ще участва в работни групи", каза правосъдният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във