Параграф22 Daily

§22 Новини

Скандално: В „Света Неделя“ се причестяват с обща сребърна лъжичка

На Цветница в столичния храм "Света Неделя" службата се провежда вътре. Миряните, колкото и малко да са те и макар че всички носят предпазни маски, се причестяват с обща сребърна лъжичка.В старинния митрополитски храм "Свети Николай Мирликийски чудотворец" полицейска лента спира миряните да влязат вътре.

Точно в 9.30 часа в катедралата „Александър Невски” Негово светейшество българският патриарх Неофит оглави светата молитвена литургия в присъствието на малко миряни. В службата бяха специално добавени молитвени прошения заради епидемията от коронавирус. Службата се излъчи пряко в ефира на националната телевизия. Няма ги и традиционните върбови клонки и цветя.

На входа всеки получи дезинфектант за ръце, а хора без маски не се допускаха. Иконите и пространството около храма пък бяха предварително дезинфектирани.

По-рано от Столичната лекарска колегия призоваха хора да не ходят на църква и да не излизат на безцелни разходки из града. "В тези две седмици се решава бъдещето на поколението и на държавата", заявиха директорите на няколко водещи столични болници на брифинг в Министерски съвет в неделя сутрин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във