Параграф22 Daily

§22 Новини

Скандалът с пребития кмет не събори шефа на общинарите в Каварна

Председателят на Общинския съвет на Каварна Йордан Стоянов остава на поста си след тайно гласуване на днешната извънредна сесия на местния парламент. Предложението за предсрочното му освобождаване, внесено от 7 общински съветници, не бе прието. От общо 17 гласували, „за“ отстраняването на Стоянов бяха 8 съветници, „против“ – 7, а двама гласуваха „въздържал се“. За да бъде освободен Йордан Стоянов бяха необходими 50% плюс един от гласовете, или общо 9 вота. По-рано на сесията, напълно единодушно със 17 гласа „за“ беше приета декларацията, с която остро се осъжда посегателството срещу кмета на село Белгун Благомир Станев, сочи Про Нюз Добрич.

„Всеки български гражданин има право на свободно волеизявление, на лична доброволна преценка и решение за кого да даде своя глас по време на избори, без това да застрашава неговата личност“, се казва в декларацията. С нея се възразява срещу „омразата, гаврата с човешкото достойнство, насилието и нетърпимостта сред хората и сурово се осъжда нападението срещу избрания кмет на село Белгун Благомир Станев”.

Съветниците поискаха отстраняване на Йордан Стоянов с аргументи за системно неизпълнение на задълженията му, както и заради това, че е допуснал името и позицията му в Общинския съвет да бъдат замесени в скандалния случай с побоя над Благомир Станев. Стоянов категорично отхвърли обвиненията, касаещи неизпълнение на служебните му задължения като несъстоятелни, а по повод на случая с кмета на Белгун заяви, че правораздавателните органи ще се произнесат по казуса.

Кой, защо и как преби кмета на Белгун Благомир Станев?

Окръжната прокуратура в Добрич е назначила проверка по жалба на кмета на село Белгун Благомир Станев за нанесен побой, съобщи за Про Нюз Добрич окръжният прокурор Радослав Бухчев. Около 3.30 след полунощ, на 5 април, в дома му го посетили двама души. Казали му, че кметицата на Каварна Елена Балтаджиева и председателят на Общинския съвет Йордан Стоянов го канят в офиса на ГЕРБ да отпразнува с тях победата, която партията е постигнала в Каварна. Когато чух името на кметицата се отзовах, сподели Станев. Когато отишъл в офиса на ГЕРБ обаче Балтаджиева я нямало. „Те са използвали името й, за да могат да ме извикат от селото в Каварна”, обясни кметът пред Про Нюз.

По думите му в офиса били Илиян Събев Донев, председателят на ОбС Йордан Стоянов, Ивайло Ангелов, Северин Ников, техническият секретар   и две млади момчета, които той не познавал. Станев седнал на един от диваните до Събев, който започнал да го удря, да го залива с алкохол. Нанасял му удари по главата, с автоматичен нож го порязал по крака. По думите му председателят на ОбС му казал, че трябва да подпише заявление за напускане на ГЕРБ, защото не е допринесъл с нищо за партията в изборния ден. Той подписал заявление за напускане на ГЕРБ.

Подал жалба в Окръжната прокуратура в Добрич и в други институции, към която е приложил и медицинско свидетелство, издадено му от Съдебна медицина „Вече тече проверка на тези твърдения, направени впрочем от човек, срещу когото се води дело за изнудване . Нека оставим разследващите органи да си свършат работата и после да коментираме. Разбирам нашите политически опоненти – много ги боли, че ГЕРБ за първи път от 15 г. е първа политическа сила в Каварна. Това е постигнато с работа, не със скандали и подобни криминални практики“, каза пред Про Нюз Добрич Йордан Стоянов.

През 2016 г. Благомир Станев беше арестуван за това, че е изнудвал за половин милион евро председателя на местната земеделска кооперация д-р Кралю Кралев.

На въпрос  дали познава Илиян Събев Донев Йордан Стоянов обясни, че той е бизнесмен от туристическия бранш в Каварна. „Не виждам какво общо може да има при подобна случка. Още по-абсурдни са твърденията, че аз съм поощрявал някой да бъде бит и измъчван. Всеки мой роднина може да ви каже какъв човек съм и колко истина има в такива твърдения“, каза Йордан Стоянов.

По повод твърденията, че е карал Благомир Станев да подписва заявление за напускане на ГЕРБ, каза, че това няма как да стане, тъй като кметът на Белгун не е член на партията. „Има две страни в случая и твърденията им са в различни посоки.  Снемат се обяснения от служителите на Областната дирекция на МВР. Работи се по случая. Към момента няма образувано досъдебно производство“, каза Радослав Бухчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във