Параграф22 Daily

§22 Новини

Скандалът с разрушената къща на Куцоглу в Пловдив влезе в съда

Окръжна прокуратура - Пловдив е предала на съд бизнесдамата Вероника Иванова заради незаконно събаряне на един от знаковите паметници на културата в Пловдив - старинната къща на Куцоглу в центъра на града, сочи БНР. Скандалният случай е от 5 юни 2019 г, когато подсъдимата е повикала багер за събарянето на имота, въпреки че е знаела за неговият статут като част от културното наследство и недвижима културна ценност.

Къщата е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и попада в обхвата на територията с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“. Вероника Иванова е била пълномощник на известна фирма за строителство и търговия с имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупило имота на ул. „Гладстон“ №12, който включвал необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна. Тя се намирала в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути.

Съборената къща е  проектирана от архитект Йосиф Шнитер за търговеца на тютюни Васил Куцоглу и е била построена през 1910 г.  В наши дни тя се е намира под закрила на Закона за културното наследство и всякаква немеса - ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, можело да се извършва само след предварително съгласуване със съответните институции. Първоначалната идея е била постройката да се реставрира, дострои и продаде.

През 2018 г. от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция. Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи. По отношение на внесения проект имало положително становище от НИНКН, след което той бил съгласуван с Министерството на културата. През март 2019 г., главният архитект на район „Централен“ в Пловдив издал разрешение за ремонт, възстановяване и и реконструкция на съществуващата сграда, но не и за срутването й. Въпреки това, на 5 юни 2019 г., обвиняемата, отклонявайки се от обхвата на разрешението за строеж, се свързала със строителна фирма за да изпрати багер в имота на „Гладстон“ №12.

Вероника Иванова  обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато обаче той си тръгнал, тя наредила на багериста да събори и другите две стени, което било сторено. На другия ден тя извикала транспорт за извозване на отпадъците. Междувременно, след широк обществен отзвук, започнало разследване на станалото. 

По делото са били разпитани свидетели, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че действията по премахване на постройката не са били съгласувани и одобрени от Министерството на културата, като са били реализирани в нарушение на изричните процедури на специалното законодателство – Закона за културното наследство.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което бизнесдамата  е обвинена е лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във