Параграф22 Daily

§22 Новини

Складираните във Враца тонер касети имат документ от ЕС, че не са опасни

Складираните във Враца тонер касети притежават документ, че не са токсични, научи агенция BulNews.  Новината бе потвърдена от началника на Екоинспекцията във Враца Николай Йорданов. По негови думи извозването на 50-те тона боклук се бави главно заради липсата на документ, че е опасен.

Отпадъците имат издадено удостоверение от ЕС, че не са токсични, а лабораториите, които са ги изследвали, също не се наемат да твърдят обратното. "Ако имахме документ, че те са опасни, отдавна щяха да са изнесени", заяви Йорданов. Междувременно фирма "Рецикла" е получила нова солена глоба заради складирания боклук. На 2 октомври Районният съд в областния център е потвърдил наказателното постановление на стойност 10 000 лв.  То не е окончателно, като може да бъде обжалвано пред Административния съд в града в 14-дневен срок.

Екоинспекцията в града продължава да търси кой да ги извози, но изпратените запитвания към лицензирани фирми до момента остават без отговор.

Предстои да започне нова процедура за избор на дружество, което само ще финансира преместването на 50-те тона боклук на обособена площадка, а на по-късен етап “Рецикла” ще възстанови сумата. Този вариант обаче не е удобен за нито едно предприятие, което се занимава с отпадъци. Така на практика се оказва, че въпреки нарушенията и наложените максимални санкции на “Рецикла”, фирмата и нейните собственици, остават недосегаеми от българските закони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във