Параграф22 Daily

§22 Новини

Скоро ще разберем дали и САС ще оправдае Огнян Донев

До месец ще стане ясно ще бъде ли потвърдена оправдателната присъда на бизнесмена Огнян Донев. Той е подсъдим за укриване на близо 63 милиона данъци. Със същото обвинение, но за 7 милиона данъци, на съд е и съдружникът му Борис Борисов.

Миналият четвъртък прокуратурата поиска отмяната на първоинстанционните оправдателни присъди и Софийският апелативен съд се оттегли на няколкодневен размисъл. Днес тримата магистрати обявиха, че ще постановят решението си в законоустановения срок, което означава, че Донев и Борисов отново няма да бъдат осъдени. „Обоснованото очакване е да се потвърди оправдателната присъда. Надявам се прокуратурата да прояви разум, тъй като в крайна сметка това, освен че вреди на интересите на моите подзащитни, неизбежно в един момент ще увреди държавата при завеждане на делата по отговорността на държавата“, коментира адвокат Ина Лулчева.

Три години и половина разследване и пет години съдебен процес на две инстанции е равносметката дотук по обвинението, че Донев е укрил близо 63 млн. данъци, а Борисов 7 млн.

Според прокуратурата през 2007 г. като изпълнителен директор на „Елфарма“ Донев не е посочил в данъчната си декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер малко над 418 млн. лева, което е станало със седем блокови акции със сделки от капитала на „Софарма“. Борисов пък укрил данъците от две сделки с акции със „Софарма“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във