Параграф22 Daily

§22 Новини

Скотланд Ярд разследва партитата на Борис Джонсън

Опозицията призова британският премиер Борис Джонсън да подаде оставка, след като в пресата изтече информация за многобройни партита на Даунин стрийт по време на карантината.Полицията съобщава, че сега ще разследва дали партитата в правителствената резиденция на Даунинг стрийт по време на заключването във Великобритания са нарушили правилата за COVID-19.

Това беше потвърдено от Кресида Дик, комисар на столичната полиция.

Партитата, които разтърсиха консервативното правителство на министър-председателя Борис Джонсън и предизвикаха призиви за неговата оставка, вече се разследват от висшия държавен служител Сю Грей, която се очаква да публикува доклада в края на месеца. "Мога да потвърдя, че в момента се разследват редица събития, които са се случили на Даунинг стрийт и Уайтхол през последните две години във връзка с потенциални нарушения на разпоредбите на COVID-19", заяви тя пред комисията по полиция и престъпност на Лондонското събрание.

Разследването не означава, че "фиксирани наказателни известия" ще бъдат издавани във всеки случай и на всяко замесено лице. Тя заяви, че силите на реда са се опитали да възприемат "пропорционален подход" към обвиненията.

Решението за разследване дойде, след като от кабинета предоставиха на полицията констатациите от своето разследване. Тази сутрин столичната полиция изпрати писмо до кабинета с официално искане тя да предостави цялата релевантна информация, събрана от нейното разследване във връзка със събитията на въпросните дати, за да подкрепи полицейските разследвания, се казва в изявление на полицията.

В пресата се появиха редица разкрития, в които се описват събирания на служители на Джонсън, които изглежда са нарушили ограниченията за затваряне на помещенията, когато са се провеждали. Според най-новото твърдение по време на първото блокиране на COVID-19 на Даунинг стрийт е било организирано парти за рождения ден на Джонсън. По онова време ограниченията са позволявали събирания само до шест души, а събиранията на закрито са били забранени.

На 12 януари министър-председателят се извини за предполагаемите събирания, но продължи да защитава действията си, заявявайки, че според него градинското парти на 20 май е било работно събитие. Дни по-късно Джонсън заяви, че никой не му е казал, че събирането на 20 май е в разрез с правилата на COVID-19.

Партиите накараха опозиционните депутати да призоват Джонсън да подаде оставка, като някои от тях нарекоха защитата на министър-председателя "нелепа". "Първо той твърдеше, че не е имало партита, после, че не е присъствал, после призна, че е бил на тях, но не е знаел, че това е парти, а после - последното жалко извинение: Никой не ми каза. Никой не каза на министър-председателя, че нарушава собствените си правила. Абсолютно жалко", заяви Йън Блекфорд - лидер на Шотландската национална партия.

Призиви за оттегляне се чуват и от членове на собствената партия на Джонсън. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във