Параграф22 Weekly

§22 Новини

След 20 часа обсада полицията изведе Васил Митков от село Черниче

40-годишният Васил Митков беше изведен от дома си в симитлийското село Черниче, след като прекара затворен вътре повече от 20 часа. По случая са работили служители на ОД МВР Благоевград, униформени и цивилни. Няма пострадали. През цялото време не е имало и хипотеза за някаква реална заплаха спрямо граждани или служители на полицията, подчерта комисар Георги Костов, директор на ОД МВР Благоевград, по повод приключването на случая в симитлийското село Черниче.


"Към момента сме документирали всички действия на обекта на тази кризисна ситуация. Материалите са на доклад в Районна прокуратура Благоевград по подсъдност. Няколко са възможните хипотези; нашето мнение ще бъде, че има някаква форма на хулиганска проява. Точното прецизиране и юридическа дефиниция са от компетентност на колегите от прокуратурата. Въпросите, които обикновено се задават, са относно това – каква мярка на принуда ще бъде наложена на лицето. Това е човек, който не е криминално проявен. Формата на принуда може би ще бъде – някаква форма на принудително лечение, примерно", добави комисар Георги Костов.


40-годишният Васил не е криминално проявен и няма лоша репутация. "Има репутация на човек с проблеми от известно време, което не го прави лош човек", коментира комисар Георги Костов. 


Полицаите изведоха Васил Митков без проблеми, откаран е с линейка в лечебно заведение, защото е в нестабилно психично състояние. Бащата на задържания е в добро състояние, слуховете, че е в тежко състояние, не са верни. Най-важното е, че няма пострадали, защото под напрежение бяха съседите и близките на мъжа. Семейството на мъжа е добре, каза кметът. Според кмета на селото, Васил Митков е имал добър бизнес, но в един момент са настъпили проблеми с бизнеса и оттам са тръгнали проблемите с психическото му здраве.


Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров отхвърли аналогиите между случая в симитлийското село Черниче и случая в Лясковец. Пред бТВ, Светлозар Лазаров отхвърли написаното във вестниците, че "щурмът се отменя", както и сравнения на двата случая. "Сега чувам за щурм. Там има семейни проблеми. Ако на всеки семеен проблем казваме, че някой се е барикадирал... Нека да имаме уважение към хората. Няма постъпил сигнал, жалба или каквото и да е за пострадало лице, към момента. Няма сигнал, няма жалба. Това, че има по-емоционални хора, които имат семейни проблеми... МВР се занимава с разследване на престъпления", каза Светлозар Лазаров.


Мъжът се затвори в дома си в петък вечерта. Първоначално излезе информация, че е пребил баща си, след което, въоръжен, се е барикадирал в дома си. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, каза, че бащата на мъжа не е бил бит, а е бил в лошо здравословно състояние. "Доколкото разбрах от полицията, в крайна сметка се оказва, че бащата не е бит. Направен му е обстоен преглед в болницата в Благоевград. Майката с децата не са в къщата, а са при родителите си в съседното село. Тези, които ръководят акцията, решиха през нощта да оставят шестима полицаи да дежурят около къщата, а всички останали да се изтеглят.


Говорили са психолози и полицаи със сина, но явно човекът е бил в някакъв афект. Явно притесненията са идвали от това, че е имал законен газов пистолет. Може би, доколкото говорих с ръководството на полицията, затова, че той може би изпитва и някакъв страх, не искат да предприемат някаква акция", обясни кметът на Община Симитли. По думите му, мъжът е бил необщителен; например, като излезе на улицата и види, че идва човек, си влиза веднага в къщата. В миналото е бил майстор-заварчик, голям специалист, всички са ходили при него, правил е модерни печки, камини, бил е много добре финансово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във