Параграф22 Daily

§22 Новини

След 9 години "на топло" банковият обирджия от Сливен е на свобода

Стефан Стефанов, който държа като заложници шест банкови служителки в банков клон в центъра на Сливен през 2011 г., излезе на свобода. Той е пуснат условно предсрочно от затворническото общежитие "Кремиковци" с решение на Софийския апелативен съд от 13 март тази година. 40-годишният мъж, който излежаваше присъда от 15 г. лишаване от свобода, беше преместен от затвора в Бургас в София на 15 ноември 2018 г., защото приятелката му живее в столицата.

Според магистратите, той е "продължил активното си участие в трудови, образователни, обучителни, квалификационни и специализирани програми за въздействие и общественополезни прояви".

Стефанов е показал добро поведение, доказателство за което е както отсъствието на каквито и да е наказания, така и немалкото на брой награждавания. "Всички тези обстоятелства несъмнено сочат за положителната промяна у осъдения по време на изтърпяване на наказанието. Планът на присъдата се изпълнява с активното негово съдействие. Налице е личностна готовност за вписване в обществото по положителен начин, в какъвто смисъл са констатираните в цитирания по-горе доклад не малко ресурси на личността", посочват апелативните съдии.

Стефанов излезе на свобода 4 години, 7 месеца и 28 дни преди да му изтече присъдата. Той подава молба за пускане в началото на годината. На 16 януари Софийският градски съд обаче му отказва.

Стефанов обжалва и делото е изпратено в апелативния съд. По време на заседанието е разпитан и служител на МВР, който да каже дали лишеният от свобода се е превъзпитал зад решетките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във