Параграф22 Daily

§22 Новини

След Ислямска държава в Ирак и Леванта се зароиха нови халифати

Заплахата от джихадистите от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" излиза извън рамките на Близкия изток и вече засяга Малайзия, Камбоджа,, Тайланд и Филипините, пише японското издание The Diplomat. Властите на държавите от Югоизточна Азия се опасяват, че доморасли джихадистки движения, в съюз с Абу Бакр Ал-Багдади и неговата ИДИЛ, планират създаването на собствени халифати, подобно на "Джемаа Исламиа", която започна собствена терористична кампания в съюз с "Ал кайда" преди повече от десет години.


В Малайзия вече бяха извършени арести, след като стана ясно, че четири нови терористични групировки имат претенции за земите на Югоизточна Азия.


В същото време един от лидерите на ИДИЛ, Абу Мутана ал-Йемени заяви, че групировката получава подкрепа от "братята от Бангладеш, Ирак, Камбоджа, Австралия и Великобритания" .


Наложи се лидерите на мюсюлманите в Камбоджа да отхвърлят твърдения на дипломатически източници, че стотици кхмери се сражават в редиците на ИДИЛ.


"Приоритетът на ИДИЛ е да стабилизират и консолидират присъствието си в Ирак и Сирия, но няма съмнение, че те ще продължат да привличат екстремисти от страни като Индонезия, Малайзия, Филипините и Тайланд, притежаващи умения и боен опит", смята хонконгският експерт Гавин Грийнууд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във